Najbolj vroč dan poletja, a 40 stopinj v Novi Gorici vseeno ne šteje za rekord

Slovenija 22. Jul 202216:49 > 23. Jul 2022 06:50 1 komentar
Vročina
Arso

Slovenija je še vedno v primežu hudega vročinskega vala, ki še ne kaže znakov popuščanja. Živo srebro se je v petek v marsikaterem slovenskem kraju povzpelo krepko nad 35 stopinj Celzija, merilna naprava Agencije Republike Slovenije za okolje v Novi Gorici pa je pokazala, da je temperatura zraka presegla 40 stopinj Celzija.

Blaž Šter iz Agencije Republike Slovenije za okolje sicer pojasnjuje, da kljub izmerjenim 40 stopinjam Celzija v Novi Gorici, v petek temperaturni rekord v Sloveniji vseeno ni padel. Po njegovih besedah je merilna postaja v Novi Gorici postavljena na “ne najbolj reprezentativnem mestu, saj na njo močno tudi vpliva bližina ceste in prometa”.

Doslej se je v Sloveniji živo srebro v termometrih povzpelo do 40 stopinj Celzija le enkrat, in sicer, 5. julija 1950 v Črnomlju.

termometer
PROFIMEDIA

A so na Arsu v petek vseeno zabeležili nekaj krajevnih temperaturnih rekordov. Termometri v Vipavski dolini in Podnanosu so pokazali 38,9 stopinje Celzija, enako temperaturo pa so namerili tudi v Tolminu. “V Tolminu gre vsekakor za temperaturni rekord kraja, saj smo tam doslej izmerili najvišjo temperaturo, ki je znašala 38,5 stopinje Celzija”, je razložil Šter.

Jutri lahko pade temperaturni rekord

V petek je na Primorskem vsekakor najbolj vroč dan doslej v letošnjem poletju, na Arsu pa pričakujejo, da bo jutrišnji dan temperatura še narastla. “Jutri pričakujemo najbolj vroč dan tega poletja na področju celotne Slovenije, saj je napovedan jugozahodni veter, ki bo zapihal iz Primorske v smeri notranjosti države. Zelo verjetno je, da bo jutri padel temperaturni rekord,” je povedal Blaž Šter.

Ob tem je še poudaril, da trenutno podatki nekaterih temperaturnih merilnih postaj Arsa na območju požarov na Krasu ne kažejo povsem pravilnih temperatur: “To je zaradi gostega dima, ki se dviguje nad območjem. Temperatura v Biljah pri Novi Gorici je bila izmerjena pri 38 stopinjah Celzije, a se je zaradi gostega dima, ki deluje kot oblak, temperatura znižala.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje