Najgloblja skrivnost v Istri, ki postaja vse bolj priljubljena

Magazin 23. Apr 202305:53 0 komentarjev
Jama Mramornica
Agroturizem Sterle

Jamo Mramornico šele zadnja leta pogosteje obiščejo turisti, čeprav je znana že od pradavnine, prvo pisno sled o njej pa je pustil sloviti potopisec Alberto Fortis.

Istra je znana po številnih naravnih lepotah, a nekatere od njih še vedno dobro skriva. Ena izmed njih je jama Mramornica v severozahodnem delu istrskega polotoka, nedaleč od naselja Brtonigla.

Sicer ni med najbolj obiskanimi jamami, je pa med največjimi in po mnenju strokovnjakov tudi ena najlepših.

Mrarmornica navdušuje s svojimi 13 metrov visokimi in deset metrov širokimi kapniki bele barve, ki spominjajo na marmor, po čemer je jama tudi dobila ime. V najglobljem delu jame je kanal, ki po ljudski legendi vodi vse do morja.

Mramornico šele zadnja leta pogosteje obiskujejo tudi turisti, a prvič je bila pisno omenjena že leta 1771, ko jo je opisal potopisec Alberto Fortis.

Jama Mramornica
Agroturizem Sterle

Čeprav danes v njej prebivajo le netopirji in jamski rakci, so v Mramornici nekoč živeli tudi ljudje, kar potrjujejo tamkajšnji odkriti prazgodovinski grobovi. “Spominek” iz 18. stoletja je tudi “grafitni zid” kot dobro ohranjena sled vandalizma. Poškodovan je bil tudi eden od glavnih stalagmitov, saj so pred davnimi časi verjeli, da je voda, ki ga je oblikovala, zdravilna.

Obiskati jo je mogoče tudi s strokovnim vodstvom. Ogled traja približno pol ure in bo obiskovalcem razkril izjemno zanimive skrivnosti istrskega podzemlja.

V jamo vodi strmo, skoraj navpično železno stopnišče. Temperatura v jami je 14 stopinj Celzija. Osrednji prostor je dolg 93 metrov in širok 51 metrov, globina pri vhodu je deset metrov, največja pa približno 20 metrov.

Jamski sistem Mramornice je skoraj v celoti mogoče raziskati po urejenih in zavarovanih poteh, nedostopne dele pa je, kot piše punkuher.hr, morda za zdaj boljše prepustiti jamarjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!