Največja vojaška ladja na svetu priplula v Oslo. Rusija o “razkazovanju moči”

Slovenija 24. Maj 202315:33 1 komentar
USS Gerald R. Ford
PROFIMEDIA

Največja vojaška ladja na svetu, USS Gerald R. Ford - letalonosilka ameriške mornarice - je danes priplula v norveško prestolnico. Rusija je to označila za nelogično in škodljivo razkazovanje moči. 337-metrska ladja na jedrski pogon z več kot 100.000-tonskim izpodrivom je namenjena na vojaške vaje na Arktiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Norveška vojska je v izjavi za javnost sporočila, da je “obisk letalonosilke edinstvena priložnost za razvoj sodelovanja z najpomembnejšo zaveznico ZDA”. Obisk letalonosilke, ki je v času političnih napetosti zaradi vojne v Ukrajini deležen velike javne pozornosti, so ostro kritizirali na ruskem veleposlaništvu.

“Na severu ni nobenih težav, ki bi terjale vojaško rešitev, niti težav, ki bi potrebovale zunanje posredovanje,” je za AFP sporočil predstavnik ruskega veleposlaništva v Oslu Timur Čekanov. “Če upoštevamo, da Norveška priznava, da ji Rusija ne povzroča nobenega neposrednega vojaškega tveganja, je tovrstno razkazovanje moči nelogično in škodljivo,” je še dodal.

Norveška, ki je članica zveze Nato, si z Rusijo deli mejo na skrajnem severu in morsko mejo v Barentsovem morju.

Letalonosilka USS Gerald R. Ford, ki lahko prevaža do 90 letal in helikopterjev, bo v Oslu predvidoma ostala nekaj dni. Po podatkih norveškega spletnega časopisa Barents Observer bo nato odplula proti Arktiki, kjer se 29. maja začenjajo vojaške vaje štirinajstih zahodnih držav.

USS Gerald R. Ford USS Gerald R. Ford
PROFIMEDIA
USS Gerald R. Ford USS Gerald R. Ford
PROFIMEDIA
USS Gerald R. Ford USS Gerald R. Ford
PROFIMEDIA
USS Gerald R. Ford USS Gerald R. Ford
PROFIMEDIA
USS Gerald R. Ford USS Gerald R. Ford
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje