Namakalni razvod Vogršček z novim letom v last lokalnih skupnosti

Slovenija 29. Dec 202311:02 0 komentarjev
zadrževalnik Vogršček
Foto: BOBO

Namakalni razvod Vogršček bo s 1. januarjem 2024 prešel v last, upravljanje in vzdrževanje petih lokalnih skupnosti.

Namakalni razvod Vogršček bo s 1. januarjem 2024 prešel v last, upravljanje in vzdrževanje petih lokalnih skupnosti. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pogodbo o prenosu lastninske pravice podpisalo z mestno občino Nova Gorica ter občinami Ajdovščina, Renče – Vogrsko, Šempeter – Vrtojba in Miren – Kostanjevica.

Kot so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, je v pogodbi zapisano, da s 1. januarjem 2024 lokalne skupnosti prevzamejo namakalni razvod Vogršček, ki ga sestavlja 16 namakalnih polj in obsega 980 ha površine.

Do zdaj je z namakalnim razvodom Vogršček upravljal in ga vzdrževal izvajalec državne javne službe Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Kot so zapisali na ministrstvu, je sklad v zadnjih letih veliko vlagal v tehnološke posodobitve namakalnega razvoda, predvsem v posodobitve črpališč in elektronike na namakalnem razvodu.

Letos je bila zaključena tudi sanacija pregrade Vogršček, ki sta jo financirala ministrstvo za naravne vire in prostor oz. Direkcija RS za vode in kmetijsko ministrstvo. S sanacijo pregrade je ponovno omogočeno nemoteno namakanje kmetijskih zemljišč, sanaciji pregrade pa mora slediti tudi tehnološka posodobitev namakalnega razvoda, so zapisali.

S podpisom pogodbe so se lokalne skupnosti tudi zavezale, da bodo pristopile k tehnološki posodobitvi namakalnega razvoda. Gre za kompleksen in dolgotrajen postopek, saj je skupni obseg namakalnega razvoda več kot 130 kilometrov.

Kot so še dodali na ministrstvu, so lokalne skupnosti že izbrale skupnega upravljalca namakalnega sistema, ki je skupaj z lokalnimi skupnostmi začel priprave na tehnološko posodobitev namakalnega razvoda.

Denar za tehnološko prenovo namakalnega sistema bodo sicer občine morale pridobiti na razpisih, ki jih objavlja kmetijsko ministrstvo. Že ob lanskem podpisu pogodbe o prenosu lastništva z države na lokalne skupnosti jim je namreč minister zagotovil, da bo prenova financirana iz državnih sredstev. Trenutno je za prenove namakalnih sistemov v Sloveniji na voljo deset milijonov evrov, je bilo slišati na oktobrski novinarski konferenci o prevzemu in tehnološki posodobitvi namakalnega sistema razvod Vogršček.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!