Namesto dveh evrov so mu v ljubljanski trgovini vrnili malovreden kovanec

Slovenija 19. Sep 202306:00 1 komentar
kovanec
Tajski kovanec (levo) in evrski kovanec iz Italije (desno). (Foto: N1)

Ste v trgovini ali lokalu pozorni, kakšne kovance in bankovce vam vrnejo ob plačilu z gotovino? Naš bralec ni bil in je namesto kovanca za dva evra prejel manjvreden tajski kovanec. Kaj lahko naredite, če prejmete tak kovanec ali če ugotovite, da se je v vaši denarnici znašel ponarejen denar?

Bralec je v eni od trgovin v središču Ljubljane plačal z gotovino, prodajalka pa mu je vrnila nekaj drobiža. Ob vračilu denarja ni bil pozoren, kakšne kovance je prejel. Ko je skušal z enim od njih nato plačati parkirnino, je avtomat kovanec večkrat zavrnil. Ob pregledu pa je ugotovil, da v rokah nima kovanca za dva evra, ampak nekaj drugega. Med iskanjem in primerjavo na spletu je ugotovil, da gre za tajski kovanec za 10 bahtov, ki je vreden le 0,26 evra.

Na Banki Slovenije pojasnjujejo, da so kovanci, ki spominjajo na evrske kovance, večinoma bimetalni kovanci. To pomeni, da imajo jedro, ki se razlikuje od oboda, enako kot evrski kovanci v vrednosti 1 in 2 evra.

Ljudje te neevrske kovance nevede vključijo v obtok, če niso pozorni pri prejemu kovancev v plačilnih transakcijah ali če niso dovolj dobro seznanjeni z lastnostmi evrskih kovancev. Tovrstnih primerov pa po besedah Banke Slovenije ni veliko, največkrat pa do njih prihaja v času turistične sezone, torej po potovanjih v tujini oziroma ob prisotnosti večjega števila tujcev pri nas. Med takšnimi kovanci, ki jih lahko hitro zamenjamo s kovancem za en evro ali dva, se pojavljajo tajski bahti, turške lire in redkeje bolgarski levi.

denar, evri
PROFIMEDIA

Veliko večjo težavo pa predstavljajo ponarejeni bankovci v obtoku. Po podatkih Banke Slovenije so lani iz obtoka pri nas umaknili 952 kosov ponarejenih bankovcev in 6.320 kosov kovancev (leta 2021: 598 kosov bankovcev in 2.475 kosov kovancev). Skupno število odkritih ponaredkov se je povečalo, njihova skupna vrednost pa je upadla za 9 odstotkov.

Največji del ponarejenih bankovcev v količinski strukturi predstavlja bankovec za 50 evrov (47,5 odstotka), pri ponarejenih kovancih pa prevladujejo ponaredki za 2 evra (92,5-odstotni količinski delež). Primerjava podatkov Evrosistema na tem področju uvršča Slovenijo v skupino držav z manjšim številom odkritih ponaredkov. Leta 2022 je bilo odkritih tudi sedem kosov ponaredkov tuje gotovine (ameriški dolarji in angleški funti), leta 2021 pa 26 kosov.

Kaj naj storim, če sem prejel ponaredek?

“Če ljudje sumijo, da imajo ponarejen bankovec ali kovanec, naj ga neposredno primerjajo z drugim, za katerega vedo, da je pristen. Če se njihov sum potrdi, naj o tem nemudoma obvestijo policijo,” še pravijo na Banki Slovenije. Ob tem pa opozarjajo, da je namreč uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje.

Na Banki Slovenije ob tem skupaj z Evropsko centralno banko (ECB) in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarjajo, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo “otip-pogled-nagib”.

Otip: otipajte bankovec. Papir je na otip čvrst in šelesteč. Na sprednji strani je ob levem in desnem robu vrsta kratkih, rahlo izbočenih črtic. Nekoliko izbočeni so tudi arhitekturni motiv, črke in velika številka vrednosti.

Pogled: bankovec poglejte proti svetlobi. Vidni postanejo portretno okence, portretni vodni znak in varnostna nit.

Nagib: bankovec nagibajte naprej in nazaj. Na srebrnem traku postane viden portret Evrope v prosojnem okencu, na smaragdno zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Dodatni zaščitni element: dodatne zaščitne elemente bankovcev je treba preveriti s posebnimi pripomočki. Na nekaterih mestih na bankovcu je tako na primer natisnjena vrsta drobnih črk. To mikropisavo lahko preberete s povečevalnim steklom. Črke so ostre in jasne (ne zabrisane in motne). S posebno ultravijolično svetlobo pa lahko vidimo, da na sprednji strani bankovca krogci v sredini žarijo rumeno, velike zvezde in nekateri drugi deli bankovca pa oranžno. Viden postane tudi znak €.

Podrobneje si lahko vse zaščitne elemente na evrskih bankovcih ogledate na spletni strani Evropske centralne banke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje