“Namesto z avtobusi se bodo upokojenci pač vozili z avti. Gneča bo še večja”

Slovenija 22. Sep 202320:08 11 komentarjev
Gneča na cestah
Igor Kupljenik /BOBO

"Že zdaj se avtoceste utapljajo. Namesto da bi se upokojenci vozili z vlaki in avtobusi, se bodo pač vozili z avtomobili – s tem pa bo gneča, ki je že tako ali tako prevelika, še večja." Tako morebitno ukinitev brezplačnih vozovnic za upokojence komentira poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je ukrep brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa razširil še na mestni potniški promet. Brezplačne vozovnice so sprva uvedli, ko je ministrstvo za infrastrukturo vodila Alenka Bratušek.

Del javnosti je razburila morebitna ukinitev brezplačnih vozovnic za medkrajevni javni potniški promet upokojencem, ki so to ugodnost imeli od julija 2020. Ta je bilo uvedena v času, ko je ministrstvo za infrastrukturo vodila Alenka Bratušek.

Ugodnost, ki velja za vse, ki so starejši od 65 let, imetnike evropske kartice ugodnosti za invalide in vojne veterane, so pristojni leta 2021, ko je ministrski stolček za infrastrukturo grel Jernej Vrtovec, razširili tudi na mestni promet, torej brezplačno vožnjo z avtobusom po posameznih krajih, denimo Ljubljani ali Mariboru.

A danes je zakrožila informacija, da vozovnice za upokojence v prihodnje morda ne bodo več povsem brezplačne.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo namreč razmišljajo, da bi trenutnim imetnikom brezplačnih vozovnic zanje začeli zaračunavati. Kot so pojasnili, je to eden od možnih ukrepov, s katerim bi skušali zmanjšati gnečo na avtobusih. To naj bi predvsem veljalo za avtobuse, ki vozijo proti priljubljenim izletniškim točkam na Obali, Bledu in Bohinju.

Na ministrstvu so poudarili, da bi se zaračunavanje odločili le, če uvedbe dodatnih linij in avtobusov ter morebitna uvedba rezervacij sedežev na nekaterih linijah ne bi zmanjšali gneče. Trenutne brezplačne vozovnice veljajo do junija 2024, nato mora pristojno ministrstvo prikimati podaljšanju subvencioniranja.

Zdajšnji poslanec NSi Vrtovec morebitno ukinitev subvencioniranih vozovnic obžaluje. “Vlada ima le polna usta obljub. Gre samo za govorjenje, kako zmanjšati avtomobile na avtocestah in cestah,” je komentiral za N1. Ocenil je, da bi ukinitev ugodnosti pomenila korak nazaj, ki bi še dodatno oslabel javni potniški promet. “Že zdaj se avtoceste utapljajo. Namesto da bi se upokojenci vozili z vlaki in avtobusi, se bodo pač vozili z avtomobili – s tem pa bo gneča, ki je že tako ali tako prevelika, še večja,” je še povedal.

Ministrica Bratušek je še v četrtek na družbenem omrežju X zapisala, da se ugodnost za upokojence, uvedena v njenem prvem mandatu, kaže “kot odličen ukrep, saj se je uporaba pri upokojencih povečala za trikrat”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje