Napet boj pred sobotnim kongresom: kdo bo prevzel vodenje podmladka SDS?

Slovenija 17. Feb 202316:10 9 komentarjev
Slovenska demokratska mladina SDM
Foto: FB/SDM

V soboto bo v Mariboru potekal 21. kongres Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka Slovenske demokratske stranke (SDS). Na kongresu bodo delegati in delegatke SDM izbirali novega predsednika oziroma predsednico stranke, za ta položaj pa se potegujeta sedanja podpredsednika SDM Simona Purkat in Luka Simonič. Naši sogovorniki ocenjujejo, da je tekma napeta kot že dolgo ne.

Po poteku dveletnega mandata se bo s čela podmladka SDS umaknil aktualni predsednik SDM Dominik Štrakl, ki je dopolnil 32 let in presegel starostno omejitev, za položaj novega predsednika oziroma predsednice pa se prvič po več kot desetih letih potegujeta dva kandidata: podpredsednica SDM Simona Purkat in podpredsednik SDM Luka Simonič. Po besedah naših sogovornikov so se doslej znotraj podmladka nekako dogovorili, koga bodo predlagali na predsedniško mesto, zaradi dveh kandidatov pa pričakujejo, da bo boj za predsedniško mesto zelo napet.

Kandidata sta se v zadnjih tednih in mesecih posvečala kampanji, v sklopu katere sta obiskovala občinske odbore stranke, pripravljala predstavitve in odgovarjala na številna vprašanja članov stranke. Kot pravi Luka Simonič, se je zanj kampanja začela že decembra 2021, ko so se v stranki začeli pripravljati na lanske državnozborske volitve, tudi kampanja pa je bila zelo podobna kampanji za državnozborske volitve.

“V času kampanje sem obiskal strankarske odbore stranke po vsej Sloveniji, veliko sem prevozil in obiskal številne dele naše države. Tako spoznaš probleme, s katerimi se soočajo člani. Ključno pa je, da znotraj kampanje najdeš prave ljudi, s katerimi boš lahko uresničeval zastavljen program,” je pojasnil. Med razlogi za kandidaturo je navedel, da si želi, da bi bili mladi še bolj aktivni na političnem parketu, rad pa bi tudi pomagal vzpostaviti programske vsebine, ki bi pomagale mladim.

“Nabral sem si že kar nekaj političnih izkušenj v lanskem supervolilnem letu, spoznal sem organizacijo, katere so naše šibkosti in prednosti,” je za N1 dejal Simonič, ki se je v SDM vključil pred petimi leti.

SDM Luka Simonič
Foto: FB/SDM

Da je bila kampanja pestra, a hkrati tudi naporna, se strinja tudi Simona Purkat, ki je zadnja dva meseca vsak popoldan preživela na terenu. “Obiskala sem vse strankine odbore, nekatere tudi večkrat. Članom odbora sem predstavila svoj program in poslušala njihove vidike, dosti smo tudi debatirali. Sva pa nekaj odborov obiskala tudi skupaj z Luko, tako da je šlo tudi za neke vrste soočenja,” je dejala.

Simona Purkat je članica SDM že skoraj deset let, zadnja dva mandata pa je bila izvoljena za podpredsednico podmladka SDS. “Za kandidaturo sem se odločila predvsem zato, ker sem v zadnjih desetih letih naredila veliko stvari, odvodila sem tudi ogromno projektov. Že na prejšnjem kongresu sem imela namen kandidirati, vendar sem se potem odločila, da počakam, saj je imel Dominik Štrakl zadnjo možnost, da kandidira za predsednika SDM,” je pojasnila. Ob tem je poudarila, da je ne moti, da ima protikandidata, a je prepričana o svoji zmagi na volilnem kongresu.

V svojem programu se bo Purkat, če bo izvoljena na mesto predsednice SDM, zavzemala za večjo medijsko izpostavljenost podmladka, prav tako si želi, da bi se v SDM še bolj odločno odzivali na aktualno politično dogajanje v državi. “Mladi smo tisti, ki lahko na nekoliko drugačen način opozorimo na določene probleme in napake vladajoče koalicije. V SDS jemljejo podmladek zelo resno, zato menim, da lahko še marsikaj naredimo, tudi na zakonski ravni. V prejšnjem mandatu smo na primer v SDM pripravili zakon o stanovanjski jamstveni shemi, ki je prišel v državni zbor,” je poudarila.

Simona Purkat
Foto: FB/SDM

Njen protikandidat Simonič kot ključni poudarek svoje kandidature izpostavlja večjo participacijo mladih v politiki. “SDS se mora zavedati, da moramo pridobiti čim več mladih volilcev politične sredine. Mlade je treba aktivno vključiti v politiko, želel bi si tudi, da bi bili bolj aktivni v nevladnih in mladinskih organizacijah,” je dejal. Ob tem je poudaril, da je treba mlade zadržati v Sloveniji, SDS pa bi morala biti tista stranka, ki bi prebila ledino z naslavljanjem problemov, s katerimi se soočajo mladi: zaposlitve in stanovanjska problematika.

“Želim si, da bi dosegli konsenz tudi z drugimi podmladki strank, saj menim, da je ključno, da mladi, ne glede na politične barve, sodelujemo in da si ne mečemo polen pod noge, saj smo mladi ena od bolj ranljivih skupin v političnem spektru,” je izpostavil Simonič.

Slovenska demokratska mladina je bila ustanovljena leta 1989 in je bila prva demokratična politična organizacija mladih v Sloveniji. Marca 1990 je kot prva politična organizacija, takrat še kot podmladek Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS), predlagala plebiscit o samostojnosti Slovenije, piše na spletnih straneh SDS. Danes je v njej več kot 3.000 članov, starih med 15 in 30 let. Med nekdanjimi predsedniki SDM so tudi sedanji vidni poslanci SDS Anja Bah Žibert, Alenka Jeraj in Žan Mahnič, dva mandata pa je podmladek vodil tudi nekdanji poslanec Andrej Čuš, ki je stranko po sporu leta 2016 zapustil.

Na vprašanje, ali pri kandidaturi iščeta podporo tudi med poslanci SDS, sta dejala, da podpore neposredno ne iščeta, a da je zanimanje med poslanci kot tudi v sami stranki, kdo bo vodil podmladek stranke, veliko. “Pri poslancih podpore ne iščem neposredno, se pa sami kar vključujejo v to, saj je podmladek v naši stranki zelo pomemben. SDM je dala že kar nekaj poslancev v državni zbor in na nekatera vodilna mesta v državi,” je pojasnila Simona Purkat.

“Podmladek mora delovati kot protiutež stranki. Ne zdi se mi prav, da bi bili poslanci tisti, ki bi vplivali na sam rezultat volitev predsednika. Sicer sem sam dobil nekaj simpatizerjev med poslanci, verjamem, da jih je tudi Simona,” je dejal Simonič.

Med simpatizerji Simone Purkat je denimo poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je pred tedni na Twitterju objavil fotografijo s pripisom: “Simona Purkat je odlična predstavnica za odnose z javnostjo, odlična sodelavka in odlična podpredsednica SDM. Zato bo od februarja tudi odlična predsednica najpomembnejšega in najštevilčnejšega političnega podmladka v Sloveniji.” Kaloh je za zdaj še predsednik mariborskega mestnega odbora SDS, od koder prihaja tudi Luka Simonič.

Dosedanji predsednik SDM Dominik Štrakl je za N1 dejal, da sta bila oba kandidata del njegove ožje ekipe in sta na mestih podpredsednikov veliko pokazala, zato se ni opredelil za nobenega od njiju: “Oba sta dobra in sposobna kandidata. Ne glede na to, kdo bo zmagal, sem prepričan, da bo zadeve peljal naprej tako, kot smo jih zastavili.” Da sta kandidata dva, se mu zdi dobro, prav tako ga veseli, da je občutno več kandidatov tudi za mesta v izvršilnem odboru SDM.

Po besedah naših virov blizu SDS naj bi bil predsednik stranke Janez Janša nekoliko bolj naklonjen, da vodenje podmladka prevzame Simonič, vendar se v samo predsedniško tekmo podmladka aktivno ne vključuje. Boj za predsedniško mesto je sicer po besedah več naših sogovornikov iz SDS precej srdit, končnega razpleta pa ni upal napovedati nihče, saj naj bi bil izid po pričakovanjih tesen.

O tem, kdo bo 18. februarja prevzel vodenje SDM, bo odločilo 94 delegatov in delegatk SDM. Med njimi so člani lokalnih odborov stranke, člani izvršilnega odbora, člani nadzorne komisije, nekateri poslanci in aktivni državni svetnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje