Pivec: O koalicijah in povezovanju se bomo pogovarjali dan po volitvah

N1 video 15. Feb 202214:55 > 22:10 5 komentarjev

"Pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami se ne bomo povezovali," je januarja napovedala predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec ter poudarila, da si bodo še naprej zavzemali za ohranjanje položaja na politični sredini. S kakšno volilno kampanjo se stranka odpravlja na državnozborske volitve, je predsednica stranke pojasnila na današnji novinarski konferenci.

Stranka Naša dežela bo na prihajajočih parlamentarnih volitvah nastopila samostojno, je ob odprtju strankarske pisarne v Mariboru ponovila predsednica Aleksandra Pivec. Kot je dodala, se bodo še naprej zavzemali za to, da bo stranka zavzemala prostor politične sredine, ker menijo, da imajo drugačen vrednostni sistem in drugačen odnos do ključnih programskih izhodišč, pa se v predvolilnem obdobju ne želijo povezovati.

Na novinarski konferenci je spregovorila predsednica stranke Naša dežela in predstavila potek volilne kampanje in volilnega štaba, s katerim se stranka odpravlja na državnozborske volitve. “Danes je za nas izjemno pomemben dan, z včerajšnjim dnem so namreč začeli teči postopki za predvolilna opravila,” je v uvodu dejala Pivec in dodala, da že več kot leto dni krepijo prisotnost stranke na terenu. “Vzpostavili smo izjemno močno terensko mrežo z več kot 2.500 člani in več kot sto lokalnimi odbori, pripravili močan vsebinski program, s katerim vstopamo v obdobje predvolilnih opravil,” je še dejala Pivec in dodala, da bodo v “tem duhu korakali do 24. aprila”.

Da bi s stranko lahko tudi dejansko začeli predvolilno tekmo, pa so morali najprej izpolniti nekatere pogoje. Tako so denimo le v prvem dnevu, v nekaj urah zbrali več kot tisoč podpisov volivk in volivcev na terenu ter tako uradno začeli volilno kampanjo Naše dežele. “Na terenu obstaja tiha večina, ki si želi drugačne, mirne in spoštljive politike in prepričana sem, da bodo v duhu tega te volitve tudi boj za vrednote,” je nadaljevala Pivec in dodala, da v stranki jasno izkazujejo, katerim vrednotam so zavezani. “Ne želimo biti del predvolilnih bojev med različnimi ideološkimi polji, želimo se pogovarjati z vsemi in iskati skupne vsebinske rešitve na številna vprašanja,” je nadaljevala predsednica stranke. Med vrednotami, ki jih v stranki zasledujejo, pa je Pivec navedla spoštovanje drugačnosti in različnosti ter iskanje kompromisnih rešitev in pogledov na vsebinska vprašanja, ki so pomembna za celotno družbo.

Pivec ne bo kandidirala na Ptuju

“Želimo si čim bolj svobodne demokratične družbe, izhoda iz covid krize na vseh področjih,” je nadaljevala Aleksandra Pivec in poudarila, da je covid kriza pokazala ranljivost tistih področij, ki so bila že pred krizo na trhlih temeljih. Ta kriza jih je, tako Pivec, le bolj razgalila. “Govorimo o zdravstvu, področju sociale in gospodarstva ter tudi področje razvoja podeželja in s tem kmetijstva in vsega na podeželje vezanega,” je nadaljevala Pivec in poudarila, da želijo posebno pozornost nameniti posebno ranljivim skupinam v tem sistemu – predvsem upokojencem in kmetom, v stranki pa želijo še posebej izpostaviti tudi mlade, ki predstavljajo močno skupino tudi v stranki Naša dežela. Posebno pozornost pa bodo v stranki namenili tudi skupini žensk, s spodbujanjem čim večjega vstopa žensk v politiko pa želijo poskrbeti za opolnomočenje žensk ter pri tem pokazati tudi spoštovanje do vsega, kar ženske počnejo izven okvirov odločevalskih pozicij. “Ob tem smo tudi matere, gospodinje in vse, kar k ženskemu poklicu še sodi,” je nadaljevala Pivec.

Programska izhodišča stranke bodo sicer predstavili v prihajajočih mesecih, ko bodo iskali tudi partnerstva ter prek dialoga z drugimi tudi konstruktivne rešitve za pomembna vsebinska vprašanja. Podpisov sicer pred rokom za vložitev ne nameravajo vlagati, vložili jih bodo skupaj z volilnimi listami kandidatov. “Želeli smo le pokazati, da smo v prvem dnevu volilnih opravil zbrali več kot dovoljšnje število podpisov,” je poudarila predsednica stranke Naša dežela ter dodala, da bodo seveda z zbiranjem podpisov nadaljevali vse do 24. marca. Večina kandidatov v stranki je sicer že izbrana, volilni seznam v vseh 88. okrajih pa je že zapolnjen. Pivec prav tako še ni sprejela končne odločitve, kje bo sama kandidirala, a je dodala, da zagotovo ne bo kandidirala na Ptuju. “Ključno vprašanje Slovenije ni, ali bomo imeli levo ali desno koalicijo. Ključna vprašanja so vsebinske rešitve, ki so izjemno pereče in zahtevne,” je v zaključku še poudarila Pivec in dodala, da se bodo v stranki o vstopu v koalicijo ter o morebitnih povezovanjih pogovarjali dan po volitvah.

Aleksandra Pivec
Borut Živulovič/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje