Nataša Pirc Musar: Vročitev nagrade Svetlani Makarovič na proslavi ni primerna

Slovenija 07. Feb 202313:25 12 komentarjev
nataša pirc musar
Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar meni, da vročitev zavrnjene nagrade Svetlani Makarovič na današnji državni proslavi ni primerna, saj Makarovič ni med letošnjimi nagrajenci. Želi si, da se Upravni odbor Prešernovega sklada s pesnico čimprej dogovori o primernem in spoštljivem načinu vročitve nagrade.

Današnjo proslavo pred kulturnim praznikom ter sočasno podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada je letos zasenčilo vprašanje, ali bi po več kot 20 letih morali vrniti Prešernovo nagrado Svetlani Makarovič, ki jo je leta 2000 zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik.

Preberite še: Slovenski PEN poziva: Svetlani Makarovič nagrado podelite na državni proslavi

Upravni odbor Prešernovega sklada je sporočil, da nagrade pesnici ne bodo vročili. Prav tako so s kulturnega ministrstva sporočili, da je ponovna vročitev nemogoča, saj ne obstaja pravna podlaga zanjo.

V polemiki je danes stališče zavzela tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Na svojem profilu na Twitterju je zapisala, da se ji vročitev nagrade Svetlani Makarovič “ne zdi primerna, ker gospe Makarovič ni med letošnjimi nagrajenci”.

Kljub temu da Makarovič nagrade danes torej ne bo dobila, je za N1 napovedala, da bo ponjo vseeno prišla: “Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse.”

Preberite še: Svetlana Makarovič za N1: Na oder bom prišla, magari po vseh štirih

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje