Ne gre za Natalijo Gorščak, temveč za usodo javne televizije

Slovenija 16. Avg 202106:40 > 11:31 3 komentarji
RTV Slovenija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Programski svetniki naj bi danes odločali o predlogu generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha za razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak. Če bo seja sklepčna, je možnosti za njen odhod malo, v primeru nesklepčnosti pa bi jo utegnil Grah Whatmough že jutri sam razrešiti. Mnogi zaposleni se bojijo, da bi sledil cunami politično motiviranih menjav urednikov in programskih posegov po meri največje vladne stranke SDS.

Danes naj bi bila znana usoda direktorice javne televizije Natalije Gorščak, ki se je želi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough po hitrem postopku znebiti. Z njenim odhodom se mu tako mudi, da je zahteval sejo programskega sveta med vrhuncem dopustov, s tem pa dopustil možnost, da programski svetniki ne bodo sklepčni.

Prav to pa je očitno namen Graha Whatmougha in njegovih podpornikov iz vrst vladajoče politike. Če bi bila seja programskega sveta sklepčna, bi se namreč kaj lahko zgodilo, da predlog generalnega direktorja ne bi dobil 15 glasov in bi Gorščak ostala na direktorskem položaju. Če bo seja nesklepčna, pa zakon omogoča, da njeno razrešitev izpelje generalni direktor RTV sam. Zato naj bi, kot je mogoče slišati, potekalo precej intenzivno prepričevanje dela programskih svetnikov, naj se seje ne udeležijo.

16 svetnikov napovedalo prihod, a nekateri oklevajoče

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič se je trudil, da bi zagotovili sklepčnost. Najprej je predlagal, da bi zaradi pomembnosti odločanja sejo sklicali konec avgusta, ko bi se večina programskih svetnikov že vrnila z dopusta. Vendar Grah Whatmough v to ni privolil. Nato je Baškovič razmišljal, da bi seja potekala na daljavo, za kar pa v času, ko ni razglašena epidemija, ni pravne podlage.

Kot nam je povedal Baškovič, je prejšnji teden po telefonu govoril s 27 programskimi svetnicami in svetniki. Povprašal jih je zgolj to, ali se bodo seje lahko udeležili. 11 jih je dejalo, da ne, 16 pa jih je napovedalo navzočnost. To bi pomenilo, da bi bila seja sklepčna (za sklepčnost je potrebna navzočnost vsaj 15 od 29 svetnikov). A so nekateri iz omenjene šestnajsterice dopustili možnost, da bi jim prihod vendarle kaj preprečilo.

Trije možni razpleti

Če se bo danes res zbralo 16 programskih svetnikov (ali še kakšen več), Natalija Gorščak najverjetneje ne bo razrešena. Iz pogovora z več svetniki smo namreč lahko razbrali, da se nameravajo seje udeležiti predvsem tisti, ki predlogu generalnega direktorja RTVS nasprotujejo. Takšen razplet bi za Graha Whatmougha nedvomno pomenil precejšen udarec, nezadovoljstvo v Janševi stranki pa bi se še okrepilo. Po besedah naših virov namreč v SDS ni osamljena ocena o premajhni učinkovitosti generalnega direktorja pri oblikovanju takšne javne televizije, kakršno si želi največja vladna stranka.

Če bi programski svet danes vendarle izglasoval odhod direktorice televizije, bi moral Grah Whatmough po besedah naših sogovornikov na seji takoj predlagati vršilca dolžnosti direktorja. Za njegovo postavitev je sicer potrebnih 15 glasov. Koga vidi kot možnega naslednika Natalije Gorščak, Grah Whatmough doslej ni razkril. Po nekaterih informacijah s Kolodvorske pa naj bi iz kabineta premierja Janše vodstvu RTVS namignili, da bi bil za to mesto primeren eden od urednikov Odmevov Valentin Areh. Ta naj bi sicer še pred kratkim direktorici TVS zatrjeval, da ga vodenje televizije ne zanima.

Če se bo uresničila tretja možnost in bo programski svet danes nesklepčen, pa bo Grah Whatmough Natalijo Gorščak skoraj zagotovo nemudoma razrešil – to bi se utegnilo zgoditi že jutri. Ker mora novega direktorja pa tudi vršilca dolžnosti direktorja TVS potrditi programski svet, bi bila po mnenju poznavalcev v takšnem primeru edina možnost, da bi do naslednje seje Grah Whatmough začasno opravljal tudi naloge direktorja televizije. A bi glede na pravne akte to lahko počel v zelo omejenem obsegu – v program in v kadre naj ne bi smel posegati.

Natalija Gorščak
Borut Živulović/BOBO

Natalija Gorščak upa, da bo današnja seja sklepčna. Lobiranja, da se je programski svetniki ne bi udeležili, se ji zdijo skrajno nespodobna. “Osnova demokratičnih pogojev dela je, da te razreši organ, ki te nastavi,” nam je dejala. Programski svetniki bi morali imeti po njenem prepričanju pravico razpravljati o predlogu Graha Whatmougha, sama pa možnost zagovora, kar določa tudi statut RTVS.

Očitki in odgovori

Prvi mož javne radiotelevizije je sicer svoj predlog za razrešitev direktorice televizije zgradil na treh osrednjih očitkih: njenem “neukrepanju ob zgodovinsko najnižjih odstotkih gledanosti televizijskih programov”, neodobrenem preseganju finančnega načrta v letu 2019 in poslovanju TV Slovenija s podjetjem, ki je v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov.

Gorščak mu odgovarja, da so očitki neutemeljeni, analize o gledanosti pa prirejene. Resnični razlog za zahtevo po njenem odhodu vidi v tem, da je zavrnila predlog Graha Whatmougha za razrešitev Manice Janežič Ambrožič z mesta odgovorne urednice informativnega programa. Generalni direktor RTVS je Janežič Ambrožič očital umik intervjuja z izraelskim veleposlanikom v času bombardiranja Gaze in objavo prispevka novinarke Eugenije Carl o diplomi poslanca Desusa Branka Simonoviča, ki je sicer temeljil na uradnih navedbah zagrebške fakultete.

Manica Janežič Ambrožič
Žiga Živulovic jr./Bobo

Gorščak tudi ni soglašala s predlaganimi programskimi spremembami. Generalni direktor neposrednih pristojnosti za uvajanje programskih sprememb nima, Grah Whatmough pa je ob prevzemu funkcije tudi javno izjavljal, da se v program ne namerava vmešavati. Po njegovem tokratnem predlogu bi si lahko gledalci ob ponedeljkih zvečer ogledali narodnozabavno glasbeno oddajo, Studio City  pa bi bil na sporedu le še vsakih štirinajst dni, in sicer ob torkih ob 21. uri. To bi bil verjetno prvi korak k ukinitvi te oddaje, ki gre politični desnici že dolgo v nos.

Grah Whatmough je v petkovem intervjuju za Siol.net navedbe Natalije Gorščak, da jo želi razrešiti zaradi njenega nestrinjanja z zahtevami po kadrovskih in programskih spremembah, ocenil kot politizacijo. Dodal je, da je osnutek nekaterih manjših programskih sprememb predlagal šele, ko je ugotovil, da direktorica sama nima nobenega namena predlagati ukrepov. “Direktorica ni podprla niti enega mojega predloga, a večja težava je, da svojih predlogov ni imela, zato programskih sprememb jeseni ne bo,” je dodal.

Glasnejšega glasu upora ni slišati

Med zaposlenimi na televiziji kakšnega glasnejšega glasu upora proti nameri Graha Whatmougha, da razreši Natalijo Gorščak, doslej ni bilo slišati. To potrjuje navedbe nekaterih zaposlenih, da aktualna direktorica televizije v njihovih vrstah ni ravno priljubljena. “Na sedanjem delovnem mestu nisem zato, da bi bila priljubljena, temveč zato, da nekaj naredim,” je dejala Gorščak.

O predlogu Graha Whatmougha naj bi sicer danes še pred sejo programskega sveta spregovoril svet delavcev. Tudi več zaposlenih, ki z delom sedanje direktorice TVS niso zadovoljni, pa je zaskrbljenih, da bo v primeru njene razrešitve sledil cunami politično motiviranih menjav urednikov in programskih posegov po meri največje vladne stranke. “Ne gre za Natalijo Gorščak, temveč za usodo javne televizije,” nam je dejal eden od njih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje