Nekatere upravne enote podaljšujejo uradne ure

Slovenija 08. Jun 202115:20 0 komentarjev
Upravna enota Ljubljana
BOBO

Upravne enote, ki poslujejo na območju mestnih občin, in posamezne primestne upravne enote, bodo podaljšale uradne ure.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) je sprejelo odločitev o spremembah poslovanja upravnih enot (UE). Spremembe uvajajo zaradi omejitev v času epidemije covida-19 ter zaradi povečanega povpraševanja po storitvah, kot je izdelava osebnih dokumentov in pridobitev kvalificiranih digitalnih potrdil SIGEN-CA in mobilne identitete smsPASS.

Zaradi povečanja števila strank je v skladu s predpisanimi ukrepi ob razglašeni epidemiji še vedno potrebna predhodna najava za prihod na UE.

1. Podaljšanje delovnega časa upravnih enot

Upravne enote, ki poslujejo na območju mestnih občin, in posamezne primestne upravne enote, ki trenutno ob sredah za stranke ne poslujejo do 18. ure, bodo uradne ure podaljšale.

Z 9. junijem bodo ob sredah do 18. ure poslovale : UE Brežice, UE Lenart, UE Murska sobota , UE Novo mesto, UE Pesnica, UE Slovenj Gradec, UE Slovenska Bistrica in UE Vrhnika.

S 16. junijem bodo ob sredah do 18. ure poslovale: UE Grosuplje, UE Kranj, UE Ptuj in UE Ribnica.

Upravne enote, ki že poslujejo ob sredah do 18. ure so: UE Celje, UE Domžale, UE Izola, UE Koper, UE Litija, UE Maribor, UE Piran, UE Ruše, UE Trebnje, UE Velenje in UE Ljubljana (v sredo posluje do 19. ure).

2. Preusmerjanje strank

Na MJU so napovedali, da bo v kratkem vzpostavljen enotni klicni center za uprave enote, ki bo glede na podatke o čakalnih vrstah omogočal preusmeritev strank na drugo upravno enoto. Preusmerjanje bo prišlo v poštev za zadeve, za katere ne velja krajevna pristojnost.

Sistem bodo nadgradili tudi z možnostjo t. i. samonaročanja strank. Državljanom bo za ureditev upravnih zadev, za katere ne velja krajevna pristojnosti, na voljo nabor upravnih enot s podatki o čakalnih vrstah, ti pa bodo lahko sam izbrali upravno enoto in termin, ki je oziroma bo najbolj sprejemljiv.

3. Pridobivanje digitalnega potrdila in smsPASS tudi na drugih lokacijah

Zaradi povečanega povpraševanja po elektronski identiteti (kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilna identiteta smsPASS) po novem posamezniki lahko oddajo vlogo za smsPASS na nekaterih cepilnih mestih, centrih za socialno delo, finančnih uradih, upravnih enotah, v kratkem tudi na Ministrstvu za pravosodje. Nove lokacije, kjer lahko posamezniki oddajo vlogo za smsPASS, so naštete na spletni strani Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST.

4. Kadrovska okrepitev

Na MJU so prav tako napovedali kadrovske okrepitve upravnih enot, predvsem tistih, ki poslujejo v urbanih, gospodarskih in univerzitetnih središčih, ter določenih t. i. primestnih upravnih enot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!