Nekdanja ministrica Majcen pred komisijo DZ stopila v bran kanalu C0

Slovenija 17. Apr 202413:47 7 komentarjev
Irena Majcen
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Pred preiskovalno komisijo DZ, ki ugotavlja nezakonitosti pri gradnji kanala C0, je pričala nekdanja ministrica za okolje Irena Majcen. Pri operativnih vprašanjih, povezanih s projektom, ni sodelovala, je pa ocenila, da agencija Jaspers ne bi odobrila kohezijskih sredstev za projekt, če bi pred tem ugotovila, da je problematičen.

Predsednica preiskovalne komisije Anja Bah Žibert (SDS) je spomnila na poročilo agencije Jaspers iz leta 2015, v katerem ta ugotavlja, da je projekt pripravljen v neskladju z veljavnimi predpisi. “Gradbena dovoljenja so bila pridobljena pred pridobitvijo predhodne presoje vplivov na okolje. To je problematično,” je izpostavila Bah Žibert.

Nekdanja ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je dejala, da pri operativnih postopkih, povezanih s kanalom C0, ni sodelovala, je pa sodelovala pri vlogi za pridobitev kohezijskih sredstev. “To je bil eden redkih projektov, ki je šel na Jaspers, ker je bila višina tako visoka,” je izpostavila.

Jaspers je po besedah Majcen v zvezi s projektom posredoval vprašanje, ki se ga sicer Majcen danes ni spomnila, je pa dejala, da so se na to temo srečali s pripravljalci vloge. Na sestanku je sodelovala tudi sama, a je srečanje pozneje zapustila, saj da je šlo za operativna vprašanja.

“Če bi Jaspers ugotovil vse te stvari, kot jih vi predstavljate, potem ne vem, zakaj bi odobril sredstva,” je poudarila Majcen. “Za moje pojme jih je odobril, ker je ocenil, da je treba za 300.000 prebivalcev Ljubljane urediti vodo in kanalizacijo,” je dodala.

Bah Žibert je dejala, da je poročilo Jaspersa iz leta 2015, agencija pa je vlogo za sredstva odobrila 2017. “Zato, ker se je stvari popravljalo za nazaj in se zavajalo,” je prepričana predsednica komisije.

Postopki, povezani s povezovalnim kanalom C0, so po besedah Majcen v veliki meri potekali pred njenim prihodom na ministrstvo. Ob tem je spomnila na poplave leta 2014, ki so bile, kot je poudarila, prioriteta ob začetku njenega mandata. “Temu sem posvečala največ časa in energije,” je dejala.

Komisija je danes zaslišala tudi Suzano Rak Zavasnik, ki je na Agenciji RS za okolje vodila sektor za upravne zadeve. Med drugim je pojasnjevala, na katere zadeve morajo biti organi pozorni pri odločanju v zadevah, kot je presoja vplivov na okolje.

Kanal C0 bo povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo ter je del 111 milijonov evrov vrednega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljansko polje, za katerega je Slovenija prejela tudi evropska sredstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje