Nekdanjemu direktorju družbe Hoteli Bernardin še dve leti zapora

Slovenija 24. Mar 202311:08 3 komentarji
HOTEL BERNARDIN
Tina Kosec/BOBO

Sodišče je Stanislava Valanta spoznalo za krivega zlorabe direktorskega položaja družbe Hoteli Bernardin. Sodba še ni pravnomočna, poročajo Primorske novice.

Senat okrožnega sodišča v Kopru je Stanislava Valanta spoznal za krivega zlorabe položaja direktorja družbe Hoteli Bernardin.

Če bo sodba pravnomočna, bo nekdanji prvi mož NFD Holdinga, ki že prestaja dve leti in deset mesecev zaporne kazni, ostal v zaporu še dve leti, soobtoženi Franci Strajnar pa bo v zaporu eno leto, poročajo Primorske novice.

Valantu je obtožnica očitala, da je leta 2010 zlorabil položaj predsednika uprave Hotelov Bernardin in v poslu z delnicami Save oškodoval podjetje ter omogočil za 1,18 milijona evrov protipravne koristi holdingu Zvon ena. Pri tem naj bi mu pomagal nekdanji vodja družbe Finetol Strajnar.

Kot poročajo Primorske novice, je po obsežnem dokaznem postopku senat, ki ga je vodil sodnik Julijan Glavina, oba obtožena spoznal za kriva. Družbo Sava Turizem, ki je pred tremi leti prevzela Hotele Bernardin in je s premoženjsko pravnim zahtevkom od obtoženih terjala 4,79 milijona evrov z zamudnimi obrestmi, je senat napotil na pravdo.

Senat je pri odmeri kazni sledil predlogu državnega tožilca.

Strajnarjev zagovornik Mitja Jelenič Novak je po poročanju časnika napovedal, da se bo po prejemu pisne sodbe pritožil.

Kot še poročajo Primorske novice, je Valant na sodišču v Ljubljani v še enem postopku zaradi zlorabe notranjih informacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje