Nekdanji sodnik Radonjić je novi svetovalec na Fursu

Slovenija 15. Sep 202114:59 > 16:11 4 komentarji
Zvjezdan Radonjić
Borut Živulović/BOBO

Nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je sodil v odmevnem primeru Milka Noviča za umor direktorja Kemijskega inštituta, svetuje Finančni upravi, ki jo od maja letos vodi Ivan Simič. Za uro svetovanja bo prejel slabih 19 evrov neto.

Finančna uprava je v ponedeljek z Zvjezdanom Radonjićem sklenila pogodbo o svetovanju, in sicer do 31. avgusta prihodnje leto. Postopek je bil po njihovih besedah izpeljan v skladu z javnim naročilom. Radonjić bo za uro svetovanja prejel 18,75 evra neto. “Naročnik bo po potrebi naročil izvedbo storitve, plačilo pa se bo izvedlo po opravljeni storitvi,” so dodali na Fursu.

Kot so pojasnili, je bil Radonjić 24 let sodnik, več čas na področju kazenskega prava. “Njegova referenca je zgolj strokovne narave. Ima specifična znanja na področju vlaganja kazenskih ovadb, predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov in širšega sklopa vprašanj v povezavi s pomanjkljivostmi poslovanja. Zaradi tega je dodana vrednost k delu Fursa,” so zapisali v odgovoru za N1.

Radonjiću je avgusta prenehala sodniška funkcija

Sodni svet je junija letos sprejel sklep, da Radonjiću 15. avgusta preneha sodniška funkcija. Kot je bilo razbrati iz sodnega sklepa, se je sodniški službi odpovedal sam. Zaradi več težjih in ponavljajočih se disciplinskih kršitev je bil že od avgusta lani v suspenzu, na katerega se je tudi pritožil.

Januarja letos pa je državni zbor Radonjiću odrekel imuniteto in dovolil vodenje kazenskega postopka proti njemu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj obrekovanja in razžalitve. Zahtevo za odločitev o dovoljenju za začetek kazenskega postopka je vložilo tožilstvo v Celju.

Po pisanju medijev naj bi šlo za primer iz leta 2018, ko naj bi zdaj že nekdanji sodnik podal ovadbo o primeru domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, pri čemer je kot sumljive navedel še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki. Zoper Radonjića je nato eden od sodnikov vložil ovadbo zaradi krive ovadbe, ker naj bi drugim sodnikom neupravičeno očital podkupljivost.

Radonjić je večkrat povedal, da se v sodniške vrste ne namerava vrniti. Dnevnik je pred časom poročal, da se je med drugim zanimal za zaposlitev v državni upravi. Po pisanju časnika je bil resen kandidat za drugega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, a je namesto njega to postal Anže Erberžnik. Nekdanjemu sodniku pa naj bi službo po pisanju medija iskali tudi na kulturnem ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje