Neobičajno: Pirc Musar domačim in tujim diplomatom prebrala skoraj enak govor

Slovenija 03. Feb 202320:10 17 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na Brdu pri Kranju so se v minulih dneh na ločenih dogodkih zbrali slovenski in tuji diplomati. Oboje je nagovorila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Njena nagovora sta bila daljša, požela pa sta kar nekaj kritik. Slovenske diplomate je zmotilo predvsem to, da sta bila govora skoraj povsem enaka, na uradu predsednice pa na kritike odgovarjajo s pojasnilom, da je predsednica na transparenten način temeljna sporočila prenesla "dvema različnima javnostma". Profesor s katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede dr. Boštjan Udovič je medtem opozoril, da je tovrstna praksa neobičajna.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je minuli četrtek na Brdu pri Kranju nagovorila slovenske diplomate na 26. posvetu slovenske diplomacije, nekaj dni za tem, v ponedeljek, pa še tuje diplomate. V daljšem nagovoru je Pirc Musar predstavila svoje razumevanje sodobne mednarodne skupnosti ter spregovorila o nekaterih konkretnih vprašanjih in prioritetah, ki si jih je kot predsednica zastavila – kot je povedala, v prvem letu želi posebno pozornost nameniti podnebnim spremembam in enakosti spolov.

Govora Pirc Musar, resda obsežna, sta poskrbela za vznemirjenje v slovenskih diplomatskih vrstah. Nekateri so namreč kritični do tega, da je predsednica slovenske in tuje diplomate nagovorila s skoraj povsem enakimi besedami. To se jim zdi ponižujoče do slovenskih diplomatov, hkrati pa ocenjujejo, da ima predsednica tujim veleposlanikom povedati kaj drugega kot domačim.

Medtem ko je večji del nagovorov resda zelo podoben, če ne kar identičen, v začetnem delu v oči zbode predvsem komentar, ki ga je predsednica izrekla v sklopu razprave o človekovih pravicah. “Še v Sloveniji je veliko ljudi, ki v človekove pravice ne verjamejo – eni zaradi lažnih novic in načrtnega populizma, drugi iz obupa, ker v praksi nimajo dostopa niti do temeljnih pravic,” je navedla Pirc Musar in ocenila, da je “grozljivo, da v jasno definirane človekove pravice ne verjame celo eden od naših ustavnih sodnikov”.

Preberite še: Nova zunanjepolitična strategija: Vrnitev k jedrni Evropi in vladavini prava

Nekoliko bolj se sicer razlikujeta zadnja dela govorov. Pirc Musar je v govoru slovenskim diplomatom namenila več besed o kršitvah pravic žensk (v svetu), pri čemer je posebej izpostavila kršitve v Iranu in Afganistanu. Prav tako je odločno zavrnila pogosto slišano trditev, da je “Slovenija majhna ali mala država”. “Kategorično trdim: nismo ne eno ne drugo. Majhni ali mali smo točno toliko, kot to želimo sami,” je poudarila.

Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Govora se, pričakovano, razlikujeta tudi na mestu, kjer je Pirc Musar izpostavila svoja pričakovanja do slovenske diplomatske mreže. “Izobraženi, kompetentni, širše poznani, vešči diplomati (in seveda diplomatke) so tisti, ki bodo Sloveniji znali najbolje služiti /…/,” je poudarila in dodala, da so te vrline zanjo zelo pomembne, “tudi pri potrjevanju predlogov za veleposlanice in veleposlanike”.

Predsednica, ki je diplomatom povedala še, da se “rada uči”, od njih prav tako pričakuje, da bodo z njeno ekipo” za področji zunanje politike in mednarodnih odnosov v stalnem stiku”. “Mi vsi smo ena ekipa, odvisni smo drug od drugega,” je dejala.

Urad predsednice: Predstavitev prioritet dvema različnima javnostma

Medtem ko je zelo velika podobnost govorov zmotila slovenske diplomatske kroge, pa v uradu predsednice Pirc Musar ne vidijo razloga za njihovo slabo voljo. Poudarili so, da sta oba govora objavljena na uradni spletni strani, tako veliko podobnost vsebine pa so upravičili s pojasnilom, da je želela predsednica svoje prioritete predstaviti “dvema različnima javnostma” in na transparenten način.

Nastop predsednice, so poudarili, je bil prvi te vrste, zato so se odločili za celovit in celosten pristop, da so lahko poslušalci – diplomati – dobili predstavo o tem, kdo je nova predsednica. Tisto, kar šteje, so po njihovo sporočila, vključno s transparentnostjo. Kot so dodali, ničesar ne skrivajo ne pred domačo ne pred tujo javnostjo.

Predsednik kot ‘angažiran učenec’ ter ‘razgledan in zahteven učitelj’

Odločitev predsednice republike, da slovenske in tuje diplomate nagovori s skoraj povsem enakimi besedami, je po besedah profesorja s katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede dr. Boštjana Udoviča “neobičajna praksa”. “Morda razumem namen predsednice, da je želela kot nova predsednica jasno povzeti svoja stališča za ‘notranjo’ in ‘zunanjo’ javnost, ampak sam bi se temu izognil, ker takšno početje daje v celoti napačna sporočila tako domači kot tuji javnosti,” je opisal.

Kot nam je pojasnil dr. Udovič, ima nagovor predsednika domačim diplomatom “predvsem ceremonialno noto”. “Kar zadeva vsebino, pa je predsednik republike običajno na posvetu diplomacije zato, da svoje poudarke, premisleke, domisleke itd. preverja z veleposlaniki, ki delujejo na terenu,” je pojasnil in dodal, da je posvet diplomacije ob enem priložnost za predsednika, da od diplomatov “dobiva ključne podatke za svoje razmišljanje, delovanje in tudi predstavljanje Slovenije navzven”.

Boštjan Udovič
Borut Živulović/BOBO

Nasprotno po besedah dr. Udoviča predsednik republike v nagovoru “diplomatskega zbora, ki deluje v Sloveniji, poda letne smernice delovanja slovenske diplomacije. Tak sprejem ni samo vljudnostnega značaja, ampak je programski, torej bolj vsebinski – po načelu: kaj si Slovenija želi in kaj bo za to storila,” je povedal. Po njegovih navedbah ima predsednik “tu zelo odgovorno nalogo, saj bodo tuji diplomati spremljali, če Slovenija res udejanja to, kar je bilo na takem sprejemu povedano”.

Sogovornik je razliko ponazoril še s prispodobo: “Na posvetu slovenskih diplomatov je predsednik republike bolj ‘angažiran učenec’, na sprejemu za tuje diplomate pa je ‘razgledan in zahteven učitelj’.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje