Nesojena evropska delegirana tožilca sta se prijavila na ponovljen razpis

Slovenija 27. Jul 202114:18 > 17:01 1 komentar
Ministrstvo za pravosodje
Denis Sadiković/N1

Matej Oštir in Tanja Frank Eler sta se prijavila tudi na ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, poroča Radio Slovenija. Na ministrstvu za pravosodje pa odgovarjajo, da še niso prejeli nobene kandidature, a da dopuščajo možnost, da je kateri izmed kandidatov svojo kandidaturo vložil preko pošte in lahko prispe šele v prihodnjih dneh.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) z glavno tožilko Lauro Kövesi na čelu je začelo delovati 1. junija. Od vseh držav, ki so se odločile za sodelovanje, le še Slovenija ni imenovala delegiranih tožilcev. Da sta se na ponovljen razpis prijavila Tanja Frank Eler in Matej Oštir, ki ju vlada na prvem razpisu ni želela imenovati, je za Radio Slovenija potrdil Oštir.

Ministrstvo še ni prijelo nobene kandidature

Vprašanja smo naslovili na ministrstvo za pravosodje. Kot so nam odgovorili, na javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilk oziroma tožilcev, ki ga je pravosodno ministrstvo objavilo 9. julija, do sedaj niso prejeli nobene kandidature. “Seveda pa dopuščamo tudi možnost, da je kateri kandidat svojo kandidaturo vložil preko pošte in lahko prispe šele v prihodnjih dneh,” so ob tem dodali.

Na ministrstvu še poudarjajo, da si želijo in prizadevajo za konstruktivno sodelovanje vseh deležnikov za čimprejšnje imenovanje delegiranih tožilk oziroma tožilcev. “V interesu ministrstva je, da se v najkrajšem možnem času izvede postopek, ter da se tudi Slovenija s svojima predstavnikoma čim hitreje vključi v projekt Evropskega javnega tožilstva,” so še pojasnili.

Spomnimo, nekdanja ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala prav ta dva tožilca. Vlada se s tem predlogom ni seznanila, neuradno zaradi nasprotovanja premierja Janeza Janše, razpis pa so nato ponovili. Kozlovič je zaradi tega odstopila kot pravosodna ministrica.

Upravno sodišče je na začetku julija sicer zavrglo tožbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, prav tako zahtevo za izdajo začasne odredbe. Tožnika sta namreč tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, so razložili na upravnem sodišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje