Neusmiljene vremenske razmere: rdeče opozorilo in velike toplotne obremenitve

Slovenija 19. Jul 202218:51 > 19:24 0 komentarjev
Sreda
meteo.si/arso

Vročina v naslednjih dneh ne bo popustila. Ker bo od srede naprej po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, so na Agenciji za okolje (Arso) izdali opozorilo. Od srede naprej bo prav tako za območje Krasa in Slovenske Istre razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Večji del Evrope je v primežu vročinskega vala. Medtem ko v Sloveniji (za zdaj) sicer še ne padajo temperaturni rekordi tako kot na primer v Združenem kraljestvu, Španiji, Portugalski ali Franciji, kjer so, tako strokovnjaki, soočeni z “vročinsko apokalipso”, pa se tudi pri nas živo srebro čez dan povzdigne krepko čez 30 stopinj Celzija. V sredo se bodo tako po napovedih Agencije za okolje (Arso) najvišje dnevne temperature v Sloveniji povzpele do 36 stopinj Celzija. Podobno vreme bomo imeli še vse do konca tedna.

Sreda Sreda
meteo.si/arso
četrtek četrtek
meteo.si/arso
petek petek
meteo.si/arso

Ker bo od srede naprej po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, so na Arsu izdali opozorilo. Oranžno opozorilo je do sobote razglašeno za severozahodni, osrednji, jugovzhodni in severovzhodni del države, kar pomeni, da so lahko vremenske razmere nevarne. Rdeče opozorilo pa do sobote veljalo za jugozahodni del Slovenije, kjer bo poleg velike toplotne obremenitve, za območje Krasa in Slovenske Istre razglašena tudi velika požarna ogroženost v naravi.  

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so ob vročih dneh pripravili napotke, saj lahko vročina povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Vročina lahko namreč povzroči različne težave in pregretje telesa. Pojavijo se lahko kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica – kratkotrajna izguba zavesti in vročinska kap.  Težave lahko preprečimo tako, da zmanjšamo lastno izpostavljenost vročini, omejimo fizične aktivnosti, izberemo primerna oblačila, uživamo zadostne količine tekočin in nikoli ne pozabimo zaščite pred soncem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!