Razglasili zelo veliko požarno ogroženost

Slovenija 19. Jul 202207:38 > 08:45 0 komentarjev
Požar Kras
Luka Dakskobler/BOBO

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da s sredo razglašajo zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju koprske, postojnske in novogoriške izpostave, na drugih območjih pa razglašajo veliko požarno ogroženost.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, so opozorili v sporočilu za javnost. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta nad upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

Zelo velika požarna ogroženost je sicer razglašena v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran, Hrpelje – Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica in Pivka ter v občinah Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter – Vrtojba, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko, Ajdovščina in Vipava. To pomeni, da je v tem delu države vzrok za nastanek požara lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. “To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna območja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je treba vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva,” še piše v opisu pete, zelo velike požarne ogroženosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!