Nevihta s točo v Zrečah sprožila več plazov, ogrožena stanovanjska hiša

Slovenija 16. Avg 202317:03 > 18:43
Plaz po neurju v občini Zreče
Plaz po neurju v občini Zreče (foto: Boštjan Hren/Neurje.si)

Območje občine Zreče, Vitanj in Slovenskih Konjic je danes popoldne zajela močna nevihta z nalivi in ponekod s točo. Po besedah župana Zreč Borisa Podvršnika je v pol ure povzročila porast hudournikov in plazove. "Zaradi plazov je zaprtih nekaj cest. Plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo," je povedal župan.

Območje občine Zreče, Vitanj in Slovenskih Konjic je danes popoldne zajela močna nevihta z nalivi in ponekod s točo. Po besedah župana Zreč Borisa Podvršnika je v pol ure povzročila porast hudournikov in plazove. “Zaradi plazov je zaprtih nekaj cest. Plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo,” je povedal župan.

“To je bila nevihtna celica, ki se je kar vrtela v tem območju med Loško Goro, Padeškim vrhom in Skomarjem. V pol ure je bila toča, voda je odnesla nekaj škarp in ogroža nekaj mostov. Zdaj rešujemo hiše in garaže, da ne teče vanje,” je še povedal župan.

Iz dnevnega poročila centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje izhaja, da so meteorne vode po nevihti, ki je zajela poleg Zreč še območji Vitanj in Slovenskih Konic, zalile stanovanjske in druge objekte ter cestišča. Zaradi razmočenega terena so se sprožili štirje zemeljski plazovi.

“Regijski center za obveščanje Celje je zabeležil 13 dogodkov. Gasilci petih prostovoljnih društev so črpali vodo iz objektov, čistili naplavine na cestiščih in cestne propuste ter sanirali zemeljske plazove,” so zapisali.

Zaradi nanosov plazov je bila danes nekaj časa neprevozna tudi cesta iz Zreč na Roglo med Boharino in Padeškim Vrhom, so pojasnili na Policijski upravi Celje.

Arso na območju nima merilnega mesta

Na Agenciji RS za okolje (Arso) pojasnjujejo, da na območju nimajo merilnega mesta, zato nimajo točnejših podatkov o količini padavin.

Nevihte, ki se danes pojavljajo v severni polovici Slovenije, so omejenega značaja, zato lahko na manjšem območju pade večja količina padavin, kar lahko privede do porasta hudournikov in posledično plazov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.