Nevladniki na Metelkovi slavijo prvo sodno zmago proti ministrstvu za kulturo

Kultura 18. Maj 202211:13 > 27. Maj 2022 14:09
Nevladne organizacije na Metelkovi 6
Borut Živulović/BOBO

Višje sodišče je razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri bi Center za slovensko književnost moral letos zapustiti svoje prostore na Metelkovi 6. Množica tamkajšnjih nevladnih organizacij tako slavi prvo sodno zmago proti ministrstvu za kulturo, podoben razplet pa pričakuje tudi za ostale organizacije.

Mirovni inštitut je sporočil, da so nevladne organizacije, ki imajo svoje prostore na Metelkovi 6, po dveh letih dosegle prvo sodno zmago proti ministrstvu za kulturo. “Z velikim veseljem naznanjamo, da smo nevladne organizacije na Metelkovi 6 po dveh letih groženj in nadlegovanj, sodnih postopkov, nujnih parlamentarnih sej in javnega blatenja, dosegle prvo sodno zmago proti ministrstvu za kulturo, ki ga trenutno še vodi Vasko Simoniti,” so zapisali.

Višje sodišče je namreč razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri bi Center za slovensko književnost moral prostore na Metelkovi 6 zapustiti še letos. Višje sodišče je ministrstvu prav tako naložilo, da mora Centru za slovensko književnost povrniti pravdne stroške.

“S tem je zadeva za Center za slovensko književnost uspešno pravnomočno zaključena. Podoben razplet pričakujemo tudi za druge organizacije. Tudi v prihodnje bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bo Metelkova 6 še naprej nevladna,” so napovedali v Mirovnem inštitutu.

Z ministrstva za kulturo so za N1 odgovorili, da bo državno odvetništvo zoper sodbo višjega sodišča vložilo predlog za dopustitev revizije.

Nevladne organizacije na Metelkovi 6
Borut Živulović/BOBO

Spomnimo, da je ministrstvo za kulturo oktobra 2020 nevladnim organizacijam na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj svoje prostore zapustijo. Odpoved najemnih razmerij z nevladnimi organizacijami je utemeljilo s tem, da je stavba na Metelkovi 6 zaradi dotrajanosti za brezplačne uporabnike nevarna, ministrstvo pa jo je kot lastnik dolžno obnoviti, obenem pa te prostore potrebuje, saj jih bo preuredilo v Prirodoslovni muzej.

Nevladne organizacije – veliko jih v stavbi deluje od leta 1997 – so se nameram ministrstva uprle, saj, kot pravijo, sklep, ki ga je vlada sprejela leta 1994, določa, da se na Metelkovi 6 zagotovijo prostori za organizacije iz Mreže za Metelkovo. Navedle so, da pristojno ministrstvo ignorira določila iz njihovih najemnih pogodb, da je treba v primeru prekinitve najemnega razmerja izvesti nov razpis za najemnike, starim pa zagotoviti nove prostore pod enakimi pogoji. Prav tako pa, da ministrstvo ignorira tudi sklep parlamentarnega odbora za kulturo, naj se aktivno vključi v iskanje nadomestnih prostorov za sedanje najemnike.

Kasneje je ministrstvo za kulturo vložilo tožbo proti vsaki organizaciji posebej, nevladniki pa so napovedali, da bodo odločitve sodišča izpodbijali na višjem sodišču. Dodali so, da bo – če bo ministrstvo za kulturo uspešno – na cesti pristalo osemnajst uspešnih in mednarodno priznanih nevladnih organizacij ter šest knjižnic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.