NIJZ zahteva vračilo plačila za fotoknjigo, ki jo je naročil Milan Krek

Slovenija 20. Jul 202207:48 > 08:50 6 komentarjev
Milan Krek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Novo vodstvo NIJZ je zahtevalo vračilo plačila za fotoknjigo o uporabnikih drog, ki jo je naročil prejšnji direktor Milan Krek. Osnutek, ki ga je poslalo podjetje NSM, je neustrezen in nepopoln, končni izdelek pa zamuja več kot tri mesece, pojasnjujejo na NIJZ. S poslom med NIJZ in NSM, ki tudi objavlja Krekove kolumne na spletu, pa se ukvarja Komisija za preprečevanje korupcije.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je podjetju NSM poslal pisno obvestilo, da zaradi neopravljene storitve odstopa od naročila za izdelavo fotoknjige z osebnimi zgodbami uporabnikov drog. Zato NIJZ zahteva, da mu NSM vrne 7.500 evrov plačila, ki ga je podjetje prejelo vnaprej.

Konflikt interesov?

V podjetju NSM, ki ga vodi Petra Ofentavšek in je v večinski lasti Dejana Steinbucha, na naša vprašanja niso želeli odgovarjati, zato ni jasno, kako se bodo odzvali na zahtevo NIJZ. Ker pa ima NSM zadnjih 27 dni bančni račun blokiran, je možnost, da NIJZ denarja ne bo dobil nazaj, toliko večja. Po naših neuradnih informacijah je blokado sprožilo podjetje Infonet media, ki je v solastništvu medijskega mogotca Martina Odlazka.

NSM sicer izdaja spletno stran Portal Plus, ki jo ureja Steinbuch in na kateri od maja lani objavljajo kolumne Milana Kreka. Krek pa je bil direktor NIJZ v času, ko je inštitut naročil izdelavo fotoknjige.

NIJZ je izdelavo fotoknjige naročil novembra lani. Njen namen bi bil izvajanje preventivnih dejavnosti med prebivalstvom na področju uporabe in zlorabe psihoaktivnih snovi, pojasnjuje Krek, ki je bil generalni direktor NIJZ od konca aprila 2020 do konca letošnjega julija. Zamenjala sta ga Branko Gabrovec, ki je prevzel poslovno vodenje, in Ivan Eržen, ki je kot vršilec dolžnosti zasedel novo funkcijo strokovnega direktorja. Krek, ki je slovenski javnosti že dolga leta znan kot poznavalec področja drog, se je vrnil na mesto vodje koprske enote NIJZ. Ob odstopu z vrha inštituta je trdil, da je bil deležen neznosnih političnih pritiskov.

Dejan Steinbuch
Bor Slana/BOBO

Ali je imel Krek zaradi dvojnega sodelovanja s podjetjem NSM nasprotujoče si interese, bo preverila Komisija za preprečevanje korupcije. Ta je letos dobila prijavo, zaradi katere v zvezi s poslovnim sodelovanjem med NIJZ in NSM vodijo tako imenovani predhodni preizkus. To pomeni, da bodo na podlagi pridobljene dokumentacije in pojasnil preverili, ali obstaja sum kršitev, in se na podlagi tega odločili, ali bodo uvedli preiskavo. Več informacij nam s komisije še niso mogli sporočiti.

Krek je zagotovil, da konflikta interesov ni bilo. Poudaril je, da je res podpisal naročilnico za fotoknjigo, vendar se z izbiro izvajalca operativno ni ukvarjal, saj je za to v celoti poskrbela služba za odnose z javnostmi. “Med moji prispevki za Portal Plus in naročilom za fotoknjigo ni nobene povezave,” je zatrdil. “Sploh nisem vedel, da ima NSM karkoli s Portalom Plus.”

Na prošnjo NSM je NIJZ plačal vnaprej

Več uradnih in neuradnih informacij pa vzbuja dvom o Krekovih trditvah. NIJZ je k oddaji ponudb za izdelavo fotoknjige povabil tri ponudnike, iz službe za odnose z javnostmi pa so nam samo za dva od njih pojasnili, zakaj so ju povabili. Tina Drolc in Barbka Pečar sta namreč za NIJZ delali že prej in z njima so imeli dobre izkušnje, pravijo na NIJZ. Zakaj so povabili tudi podjetje NSM, torej uradno ni znano, po naših neuradnih informacijah pa naj bi se zanj zavzel prav Krek. On, kot smo zapisali, to odločno zanika.

Najnižjo ceno je nato ponudil prav NSM, saj je bil z 9.125 evri za 375 evrov cenejši od Tine Drolc. Končna cena je bila sicer 7.500 evrov, saj so pozneje ugotovili, da NSM ni zavezanec za DDV.

Na prošnjo NSM je NIJZ fotoknjigo plačal vnaprej. Podjetje naj bi denar potrebovalo, da bi storitev opravilo kakovostno in da bi plačalo stroške sodelujočih izvajalcev, na primer fotografov, je pojasnil Krek.

NSM bi moral do 31. marca letos za tisk pripraviti knjigo z vsaj desetimi vključenimi zgodbami, pravijo na NIJZ. Vendar so šele v začetku junija dobili nedokončan osnutek fotoknjige. En intervju manjka v celoti, dveh naj avtorici še ne bi uspelo natipkati, manjka uvod, besedilo pa bi bilo treba še strokovno, slovnično in pravopisno lektorirati, naštevajo na NIJZ. Poleg tega po naših informacijah na NIJZ še niso videli fotografij, ki naj bi bile del fotoknjige. Poslali pa so nam naslovnico, ki je očitno samo delovna verzija in jo lahko vidite spodaj.

NIJZ, fotoknjiga
N1

“Prekratek rok”

Krek je dejal, da je avtorica, ki je za NSM pripravljala knjigo, inštitut obveščala o težavah, ki jih je imela s pripravo fotoknjige. Težave naj bi imela pri pridobivanju sogovornikov, ki bi bili pripravljeni govoriti o tako stigmatizirani temi, sogovorniki in avtorica naj bi iz opravičljivih razlogov večkrat prestavili dogovorjene termine intervjujev, poleg tega pa je tema občutljiva in zahteva posebno pozornost in skrbnost, je pojasnil nekdanji direktor NIJZ.

Ko je avtorica poslala svoj izdelek na NIJZ, je sporočila, da se je s Krekom dogovorila o podaljšanju roka na september, vendar na NIJZ poudarjajo, da tega iz uradnih evidenc ni mogoče razbrati. “Zaradi neustreznega in nepopolnega izdelka ter nespoštovanja roka za predajo končnega izdelka smo prejeti izdelek v celoti zavrnili,” so dejali na NIJZ. Podjetju NSM so poslali priporočeno pošto z obvestilom, da zaradi neopravljene storitve od naročila odstopajo in zahtevajo vračilo že v celoti plačanega zneska, torej 7.500 evrov.

“Očitno smo izvajalcu postavili prekratek rok,” je dejal Krek, ki je poudaril, da se NIJZ še nikoli prej ni lotil izdelave fotoknjige. Odločitve novega vodstva, da od NSM zahteva vračilo denarja, Krek ni želel komentirati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje