NIJZ zaznal 96 kontaktov z umrlim zaradi meningokoknega meningitisa

Slovenija 09. Apr 202414:16 0 komentarjev
učitelj v razredu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Deček, ki je v nedeljo umrl zaradi meningokoknega meningitisa, je bil po podatkih epidemiološke službe NIJZ v kontaktu s 96 ljudmi. Osebam, ki so bile z okuženim v preteklem tednu v tesnem stiku, so preventivno predpisali antibiotik.

V Novem mestu je v nedeljo zaradi okužbe z bakterijo meningokoknega meningitisa umrl osnovnošolec. Ta je bil že v soboto sprejet v bolnišnico zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic.

O smrti dečka so bili obveščeni tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Osebam, ki so bile z okuženim v preteklem tednu v tesnem stiku, so preventivno predpisali antibiotik. Epidemiološke službe NIJZ so sicer zaznale 96 kontaktov – iz družinskega okolja, med prijatelji ter učenci in učitelji v učnem zavodu.

Vsi so prejeli navodila in kemoprofilakso, torej preventivna zdravila za preprečitev okužbe. “Osebe, ki niso opredeljene kot tesni kontakti, ne potrebujejo zaščite z zdravili, saj je tveganje za okužbo zanemarljivo majhno,” so zapisali na spletni strani NIJZ.

Število letno prijavljenih primerov bolezni je po podatkih NIJZ razmeroma majhno. Največ primerov so v zadnjem desetletju potrdili leta 2015 (20) in 2018 (19), v zadnjih petih letih se število giblje med tremi in devetimi prijavljenimi okužbami letno. Redko je tudi število prijavljenih smrti. Nazadnje smo o smrtnem primeru poročali decembra lani.

Foto: NIJZ

Gre za akutno bakterijsko bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Bolezen je imela včasih zelo veliko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno velika (od 8- do 15-odstotna).

Več o tem, kaj je meningokokni meningitis in kako se prenaša, si preberite v članku z naslovom: Kaj je meningokokni meningitis in kako se prenaša

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!