Zaradi meningokoknega meningitisa umrl šolar, vsem stikom razdelili zdravila

Slovenija 08. Apr 202414:17 > 16:21 1 komentar
Reševalno vozilo
Fotografija je simbolična (Vir: Srdjan Živulovič/BOBO)

V Novem mestu je umrl osnovnošolec zaradi meningokokne okužbe. Osebam, ki so bile z njim v stiku, so razdelili zdravila. Ravnateljica šole, ki jo je obiskoval učenec, je za N1 pojasnila, da je trenutno v ospredju zagotavljanje psihološke pomoči učencem in njihovim staršem, saj "gre za velik šok".

V Novem mestu je umrl osnovnošolec zaradi meningokoknega meningitisa, je poročal Prvi dnevnik Radia Slovenija.

Po poročanju radia je bil osnovnošolec v soboto hospitaliziran zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic, a je v nedeljo umrl.

Ravnateljica osnovne šole na Dolenjskem je za N1 povedala, da sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je tako staršem kot zaposlenim podal podrobna navodila. Po njenih besedah učni proces poteka normalno, so pa nekateri starši svoje otroke danes zadržali doma. Ravnateljica je dodala še, da je zdaj v ospredju zagotavljanje psihološke pomoči vsem vpletenim, saj “gre za velik šok”.

Na NIJZ so potrdili, da so bili obveščeni o smrti najstnika, pri katerem je bil postavljen sum na invazivno meningokokno okužbo. Trenutno poteka epidemiološka preiskava, ki se osredotoča na iskanje stikov. Tistim osebam, ki so bile z okuženim v tesnem stiku v zadnjem tednu dni, so preventivno predpisali antibiotik, piše na strani NIJZ.

“Kontakti so po prejetem zdravilu zaščiteni pred okužbo. Osebe, ki niso opredeljene kot tesni kontakti, ne potrebujejo zaščite z zdravili, saj je tveganje za okužbo zanemarljivo majhno,” je še zapisano.

Po podatkih NIJZ je meningokokni meningitis akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (od 8- do 15-odstotna).

Prenos povzročitelja je kapljičen, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju, kašljanju, ko kapljice prepotujejo razdaljo največ enega metra. Zato so za prenos najnevarnejši zelo tesni, dolgo trajajoči stiki z bolnikom. Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu, npr. ob uporabi istega jedilnega pribora, posod, kozarcev, so se z bolnikom poljubljale, zdravstveno osebje, ki je prišlo v tesen stik z bolnikom (oživljanje, umetno dihanje, intubacija brez ustrezne osebne varovalne opreme …), sošolci v šoli in vrtcu, s katerimi je bil oboleli v tesnejših socialnih stikih, in najbližji prijatelji, vojaški kolektivi in otroci ter mladostniki v internatih: ogroženi so torej predvsem tisti, ki spijo v istem prostoru. Glavni vir okužb je običajno zdrav nosilec, ki po navadi sam ne zboli.

Več o tej okužbi lahko preberete v članku z naslovom: Kaj je meningokokni meningitis in kako se prenaša

Spomnimo, da je zaradi meningokokne okužbe decembra lani umrl moški v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Meningokokne okužbe se sicer pojavljajo ves čas in po vsem svetu. V Sloveniji smo v zadnjih desetih letih našteli od 3 do 20 primerov invazivnih meningokoknih okužb. V zadnjih desetih letih smo imeli v Sloveniji 101 primer te okužbe, od tega je 7 bolnikov zaradi okužbe umrlo. Zadnji smrtni primer smo v Sloveniji potrdili decembra lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje