Nika Kovač pri novi zeleni stranki Uroša Macerla ne bo sodelovala. Zakaj?

Slovenija 08. Dec 202118:14 2 komentarja
Nika Kovač, Uroš Macerl
Žiga Živulović jr./Bobo

Po uspehu na referendumu o vodah so se različne civilne iniciative in nevladne organizacije povezale ter napovedale ustanovitev nove stranke. Med ustanovnimi člani sta Uroš Macerl iz Eko kroga in Urša Zgojznik iz Ekologov brez meja. Nika Kovač, predsednica Inštituta 8. marec in eden vidnejših obrazov uspešne referendumske kampanje, pa se novi stranki ne bo pridružila. Kakšni so razlogi za to odločitev?

Po uspešni referendumski kampanji glede zakona o pitni vodi, proti zakonu je glasovalo 86,75 odstotka volilcev, se je v javnosti ugibalo, ali se bodo iniciative in nevladne organizacije povezale ter na prihodnjih državnozborskih volitvah nastopile skupaj. Sedaj sta ustanovitev nove zelene stranke napovedala okoljevarstvenika Uroš Macerl in Urša Zgojznik.

Nastajajoči stranki pa se ne bo pridružila predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je bila v času kampanje eden vidnejših obrazov civilne družbe. “Po referendumu sem pogosto povedala, da skupna stranka vseh skupin, ki smo pri referendumu sodelovali, ni mogoča, ker smo si preveč različni,” je zapisala na Facebooku. Inštituta 8. marec v zgodbi nove stranke ni.

Do razhajanj prihaja pri vprašanjih enakopravnosti spolov, socialnih politik, kapitalizma, cepljenja, enakopravnosti pripadnikov LGBT in splava, našteje Kovač. “Marsikomu je bil bližje NSi kot mi,” je poudarila. Do nesoglasji je prihajalo pogosto, a so se povezali pri temah vode in narave.

“Novica o stranki me je najprej prestrašila. Bojim se zlorabe referenduma za partikularne interese posameznikov. Potem pa sem se spomnila, da je ustanavljanje stranke legitimna pravica vseh,” je zapisala in ustanovnim članom zaželela srečo. “Mi pa smo dobili stranko na konservativnejši strani, ki jo lahko vedno pokličemo. Kot rečem vsem politikom: veliko se bomo kregali, glede določenih vsebin gotovo pogosto. Upam pa, da nas bo skrb za naravo vedno povezala,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje