Predsednik republike se je odločil: če bodo volitve redne, bodo 24. aprila

Slovenija 05. Nov 202111:02 > 11:46 3 komentarji
Borut Pahor
Aljaž Uršej/N1

Iz urada predsednika republike so sporočili, da bo Pahor redne državnozborske volitve razpisal za 24. april naslednje leto. Hkrati so sporočili še, da ima Rok Svetlič še vedno zadostno podporo za izvolitev v DZ.

Predsednik republike Borut Pahor je danes, po pogovorih z vodji poslanskih skupin Desusa, italijanske in madžarske narodne skupnosti in stranke LMŠ, sporočil, da bo februarja prihodnje leto podpisal akt o razpisu rednih volitev v državni zbor, v katerem bo kot dan glasovanja določil prvi možni datum – nedeljo, 24. aprila 2022.

Predsednik Pahor je tokrat že drugič posvetovanja opravil v poslanskih skupinah v državnem zboru. “Po posvetovanjih predsednik Pahor ugotavlja, da se za namestnika predsednika računskega sodišča obeta širša politična podpora. Če bo to mogoče potrditi na začetku naslednjega tedna, bo predlog kandidatke oz. kandidata za to funkcijo v naslednjem tednu tudi poslal v državni zbor,” so še sporočili iz urada predsednika in dodali, da so tudi po tokratnih pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovili, da ima dr. Rok Svetlič še vedno zadostno podporo za izvolitev v Državnem zboru Republike Slovenije.

Zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ) določa, da se redne volitve razpišejo najprej 135 dni in najkasneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. Predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Zadnje parlamentarne volitve, ki so bile razpisane predčasno, so bile 3. junija 2018.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje