Dobra novica za Ljubljančane, ki se ogrevajo s plinom

Gospodarstvo 17. Okt 202313:45 2 komentarja

Energetika Ljubljana bo za okoli 41.000 gospodinjskih odjemalcev do novega leta znižala cene plina za 11 odstotkov. To bo storila zaradi razlike med državno regulirano ceno pri 73 evrov, ki velja do novega leta, in nižjo tržno ceno. "Ceno smo postavili pri 64,97 evra za megavatno uro," je dejal direktor Samo Lozej.

Kako bo s ceno plina za gospodinjstva prihodnje leto, se bodo glede na razmere na trgu odločili po novem letu.

“Cena plina na trgu je zelo volatilna, vsaka politična, vojaška ali druga reakcija na svetu vpliva na velike skoke tega energenta. Za zdaj si znižanje cene glede na zakupe, ki smo jih izvedli v preteklosti za prihodnost, lahko privoščimo,” je na današnji novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana povedal direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej.

Po ponedeljkovem začetku ogrevalne sezone v Ljubljani, saj se je med 80 do 90 odstotkov toplotnih postaj priključilo na omrežje, je glede cene toplote za daljinsko ogrevanje oz. iz vročevoda spomnil, da so jo znižali novembra lani. Ta znaša 79,07 evra za megavatno uro brez DDV in bo do novega leta ostala enaka. “To ceno bomo obdržali do konca leta,” je napovedal Lozej. Po novem letu se bodo odločili, kako naprej, je dodal.

Prizadetim v poplavah javno podjetje nudi popust oz. jim električno energijo in plin nudi za en evro za megavatno uro do konca leta. Tistim, ki imajo uničene napeljave ali peči, nudi še dodatni popust 300 evrov. Teh je po njegovih besedah trenutno okoli 50. Voka-Snaga je prizadetim v poplavah medtem odpisala večino storitev, strošek teh znaša za Ljubljano in Medvode okoli 33.000 evrov, je povedal direktor Voke-Snage David Polutnik.

Kot je dodal, je družba vse odpadke, ki so nastali na poplavljenih območjih, odpeljala. Iz Ljubljane in primestnih občin, ki so zaprosile za pomoč, so na deponijo pripeljali 7.500 ton komunalnih odpadkov. Iz Ljubljane so odložili okoli 1.800 ton mešanih komunalnih in gradbenih odpadkov. Celoten strošek obdelave teh odpadkov znaša nekaj več kot milijon evrov, ta strošek jim bo po pogodbi z ministrstvom za obrambo vrnila država.

Direktor Javnega holdinga Ljubljana Krištof Mlakar je glede povezovalnega kanala C0, ki leži v bližini reke Save, zatrdil, da ga poplave niso dosegle v nobenem delu. Ker so se po poplavah pojavile po njegovih besedah “strahovite dezinformacije o tem, kako je razmetalo kanal”, so ga pregledali. “Do sedaj zgrajeni kanal so pregledali fizično in s kamero in nikjer na 12-kilometrski trasi ni poškodbe,” je poudaril.

Ljubljanski župan Zoran Janković je povedal, da za preostalih nezgrajenih 128 metrov v bližini Hipodroma Stožice čakajo na gradbeno dovoljenje. Ko ga bodo prejeli, bodo za končanje projekta v celoti potrebovali še kakšen teden. S tem bodo lahko na kanalizacijo priključili hiše, ki imajo sedaj greznice. “To pomeni, da bo podtalnica bolj čista in zaščitena,” je ocenil in povedal še novico, da danes poteka tehnični pregled čistilne naprave iz tega projekta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje