Nov odstop v vrhu Gibanja Svoboda: odstopila predsednica sveta stranke

Slovenija 16. Jan 202314:55 > 18:38 11 komentarjev
Mirta Koželj
Foto: Borut Živulović/Bobo

Predsednica sveta stranke Gibanje Svoboda Mirta Koželj je odstopila s te funkcije, so za STA potrdili v stranki. Koželj, sicer tudi predsednica zdravstvenega sveta na zdravstvenem ministrstvu, naj bi se ob težko pričakovani zdravstveni reformi tako povsem posvetila delu na tem položaju. O njenem nasledniku bo svet stranke odločal v sredo.

Člani sveta stranke Gibanja Svoboda se bodo v sredo sestali na Brdu pri Kranju, da odločijo, kdo bo na predsedniškem mestu nasledil Mirto Koželj. Statut največje koalicijske stranke pravi, da svet stranke sestavljajo strankini člani vlade, izvoljeni na predlog stranke, poslanci državnega zbora, evropski poslanci, člani izvršnega odbora stranke in do 25 predstavnikov, izvoljenih na kongresu.

Predsednik stranke in premier Robert Golob je ob robu obiska Splošne bolnišnice Celje spomnil, da je bila Koželj predsednica sveta stranke od njene ustanovitve januarja lani ter se ji zahvalil za opravljeno delo. Po njegovih besedah je svoj odstop sicer podala že pred časom, pred približno tremi meseci, predvsem zato, ker se želi posvetiti stroki.

“Tu ni nobene politične zgodbe, gre bolj za to, da želimo v tem trenutku vse napore usmeriti v stroko, tudi z ljudmi iz naše stranke, ki lahko k temu prispevajo,” je dejal Golob.

Mirta Koželj je položaj predsednice sveta stranke Gibanja Svoboda zasedala od ustanovitve stranke januarja lani. Kdo bo njen naslednik oziroma naslednica na tem mestu, bo znano po sredini seji sveta stranke. Statut stranke predvideva, da novega predsednika oziroma predsednico izvolijo znotraj svojih vrst. Ob volitvah pa bo na dnevnem redu predvsem plan dela največje koalicijske stranke.

Koželj je tudi predsednica zdravstvenega sveta na ministrstvu za zdravje, kamor je bila imenovana konec avgusta lani. Zaradi pričakovane zdravstvene reforme naj bi se po odstopu z mesta podpredsednice sveta stranke popolnoma posvetila predsedovanju zdravstvenemu svetu.

Zdravstveni svet je najvišji usklajevalni in posvetovalni organ ministra za zdravje. Oblikuje vsebino zdravstvenih programov s stališča njihove izvedljivosti, enakomernega razvoja vseh strok in načela enake dostopnosti. Od razširjenih strokovnih kolegijev lahko zahteva, da strokovno doktrino prilagodijo ekonomskim možnostim države ali da predlagajo izvajanje programov po prioritetah in v omejenem obsegu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje