Nov vremenar na TV Slovenija: treme ni imel, nastop pilil dlje časa

Navdih 14. Jul 202314:10 0 komentarjev
Blaž Šter
TV Slovenija/Posnetek zaslona

Če si vremensko napoved radi ogledate na TV Slovenija, boste zagotovo opazili nov obraz. Ognjeni krst je včeraj doživel Blaž Šter, meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso).

Priprave na prvi televizijski nastop v vlogi vremenarja so trajale kar dolgo, je N1 zaupal meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter. Izobraževanja so se začela že v začetku tega leta, a s strokovnim usposabljanjem ni bilo veliko dela, saj je vreme že vrsto let pomemben del Šterovega vsakdana.

Priznava pa, da je sam nastop pilil dlje časa – od govornih vaj do tega, kako se vesti pred kamero. “To je za nas lahko malo bolj mučno. No, na koncu je tudi zabavno,” je dodal.

Včerajšnji dan sicer ne bi mogel biti vremensko bolj pester, zato bi, če bi imel izbiro, ognjeni krst prestal na kakšen bolj miren dan. “Spremljati smo morali nevihte in neurja, zato je bilo veliko drugega dela,” je pojasnil.

Vreme za Dnevnik se posname vnaprej, v živo pa je vreme ob 17. uri, ki traja tri minute, običajno pa takrat razložijo aktualno temo in dodajo vremensko napoved.

Blaž Šter
TV Slovenija/Posnetek zaslona

Ob vprašanju, ali jim je vreme uspelo posneti v prvo, se je Šter iskreno nasmejal. “Ne, snemali smo večkrat. Delo pred zelenim zaslonom je precej drugačno in mi povzroča še nekaj težav.”

Treme sicer ni imel, pravi, saj je na televiziji nastopil že nekajkrat. A kot dodaja, je nekaj treme vedno dobrodošlo, da si res pozoren na posredovanje vseh pomembnih informacij.

Sam najraje spremlja angleško govoreče napovedovalce vremena, najbolj pri srcu so mu tisti z BBC Weather. Najbolj razvita industrija napovedovanja vremena pa je v ZDA, dodaja. “Zelo legendaren je James Spenn, moj vzornik. Res je predan temu poslu.”

V novi vlogi ga bomo lahko za zdaj videli nekajkrat mesečno, saj ima še druge obveznosti, je za N1 še povedal Šter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!