Nov vročinski val prinaša tropsko noč

Slovenija 08. Jul 202106:44 > 07:20 0 komentarjev
Triglav
Žiga Živulovič jr./Bobo

Slovenijo je v torek zajel nov vročinski val, ki bo vztrajal do danes zvečer, ko nas čaka tropska noč. Število vročih noči se je v zadnjih desetih letih podvojilo. Samo v Ljubljani smo letos našteli štiri.

Potem ko nam je zadnji dan nadpovprečno toplega junija postregel z blažjo ohladitvijo, smo prvi teden letošnjega julija vnovič stopili v vročinski val, ki bo vztrajal vse do petka. Vroče pa ne bo samo čez dan, temveč tudi ponoči in zjutraj, ko bodo termometri kazali tudi do 20 stopinj Celzija.

“Najbolj vroče bo ravno danes, ko bodo najvišje dnevne temperature dosegale 36 stopinj Celzija,” opozarja Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji za okolje (Arso). Če se živo srebro današnjega jutra giblje med 15 in 20 stopinjami Celzija, lahko v petek zjutraj pričakujemo otoplitev – živo srebro se bo zjutraj dvignilo do 22 stopinj Celzija, kar pomeni tudi, da bomo imeli v noči na petek znova tropsko noč.

Ljubljana za dve stopinji toplejša od okolice

Če smo včasih imeli eno do dve takšni noči na poletje, se je trend v zadnjih desetih letih zgostil. “Povprečje v zadnjih desetih letih je že okoli sedem takih dni. Letos pa smo samo v Ljubljani imeli že štiri,” pojasnjuje Gregorčič. Treba je poudariti, da je mestna klima v Ljubljani nekoliko drugačna in velja za toplotni otok. “Ljubljana, čeprav ni velemesto, je ob jasnem vremenu od okolice toplejša za dve do tri stopinje. Tako zjutraj kot popoldne,” še dodaja meteorolog.

Bolj toplo prestolnico gre pripisati tudi mestni infrastrukturi, asfaltu in tlakovanim površinam. K toplejšemu ozračju pa po mnenju meteorologa pripomorejo tudi številne klimatske naprave, ki hladijo notranjost prostorov, a toploto sproščajo v ozračje in predvsem okolico zunanjega dela stavb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!