Nova kampanja Inštituta 8. marec: tokrat proti sovraštvu in neenakosti

Slovenija 14. Feb 202314:50 9 komentarjev
Inštitut 8. marec
Borut Živulović/BOBO

Inštitut 8. marec začenja z novo kampanjo, ki bo tokrat usmerjena proti sovraštvu in neenakosti. V marcu bo začela delovati ekipa, ki se bo ob pojavu sovraštva aktivirala s pisanjem ljubečih in prijaznih komentarjev na socialnih omrežjih, so napovedali. 

Projekt so v Inštitutu 8. marec poimenovali Samo ljubezen in bo osredotočen na sovražne izjave nosilcev politične moči proti ljudem. Z današnjim dnem so začeli zbirati prijave posameznikov in posameznic za sodelovanje v akciji. Za vse, ki se bodo projektu pridružili, pa bodo izvedli tudi obvezno izobraževanje.

Preberite tudi: Kako razredčiti internetno greznico?

Kot so pojasnili v sporočilu ob začetku kampanje, v zadnjih nekaj letih v družbi opazujemo porast spodbujanja sovraštva, nasilja, nestrpnosti in neenakosti, za katerim praviloma stojijo politični in ekonomski interesi.

“Ti voditelji načrtno spodkopavajo demokratične vrednote preko spreminjanja zakonov in političnega prevzemanja neodvisnih institucij. Z namenom pridobivanja ali ohranitve politične moči med ljudmi širijo laži in diskreditacije, zasajajo strah, zamere in sovraštvo. Namesto da bi reševali vzroke družbenih problemov, ljudi razdvajajo, da bi lahko vladali,” so zapisali.

Po besedah članice programskega odbora inštituta Mojce Lukan smo tudi v Sloveniji spoznali, kako je, ko predstavniki oblasti na družabnih omrežjih širijo sovraštvo, spodbujajo nestrpnost in razdor med ljudmi. Vse to pa se kaže v porastu napadov, nasilja in družbeni klimi, kjer je čedalje več nestrpnosti, opozarjajo v inštitutu. Kot so navedli, so se odločili kampanjo zasnovati tudi na podlagi lastnih izkušenj z napadi, sovražnostjo in agresijo.

“Proti škodljivim politikam, poglabljanju razlik, neenakosti in sovraštvu smo se v inštitutu v preteklosti borili s spreminjanjem zakonov in s pomočjo referendumov. Temu pristopu bomo ostali zavezani še naprej. Prizadevali pa si bomo tudi razvijati mehanizme kolektivne solidarnosti, ki se jih lahko vsi poslužujemo v našem vsakodnevnem življenju. Mehanizmov, ki zaustavljajo delitve in sovražnost ter krepijo solidarnost v skupnosti,” so navedli besede direktorice inštituta Nike Kovač.

Idejo za odziv na napade, grožnje in sovraštvo na medmrežju so dobili na nacionalni konferenci nevladnih organizacij o spletnih, medijskih pa tudi fizičnih napadih na nevladne organizacije doma in v tujini, kjer je svoje izkušnje na področju odzivanja na sovraštvo delila tudi aktivistka za pravico do splava Lizz Winstead.

Preberite tudi: Inštitut 8. marec zdaj o upokojenkah in upokojencih: “Tu sem”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje