Novi sumi korupcije v UKC LJ: sklepanje poslov naj bi potekalo mimo razpisov

Slovenija 16. Nov 202313:13 0 komentarjev
ukc klinični center ljubljana
Foto: UKC Ljubljana. (Foto: Denis Sadiković/N1)

V naši največji bolnišnici UKC Ljubljana se ukvarjajo z novimi sumi korupcije. Vanje naj bi bil vpleten zdaj že nekdanji vodilni uslužbenec iz sektorja za tehnično vzdrževanje.

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se ukvarjajo z novi sumi korupcije. Eden izmed vodilnih uslužbencev naj bi z enim izmed dobaviteljev sklepal domnevno sporne posle, ki naj bi šli tudi mimo javnih razpisov.

Na UKC Ljubljana so za N1 potrdili, da so zaposlenega zaradi zuma zlorabe položaja ali zaupanja pri izvajanju gospodarske dejavnosti prejšnji teden prijavili policiji. Dejali so tudi, da so se za prijavo odločili zaradi domnevnih nepravilnosti v zvezi s pogodbo za opravljanje strojno-instalacijskih del, ki je bila na podlagi javne naročilnice sklenjena 29. 6. 2021. Vrednost pogodbe brez davka je slab milijon evrov.

Po poročanju portala Necenzurirano je ljubljanski UKC pogodbo podpisal s podjetjem MPGE z Grosuplja. Neuradno so izvedeli tudi, da je policiji prijavljeni delavec vodja ene od enot iz sektorja za tehnično vzdrževanje in da so ga z zavoda odpustili. Nekdanji uslužbenec očitkov za portal ni želel komentirati, a dejal, da “ne pijejo vode”. Poudaril pa je, da bo zoper odpoved uveljavljal pravna sredstva.

Posli naj bi bili sklenjeni brez javnega razpisa

Necenzurirano piše, da se je podjetje MPGE nenavadno hitro prebilo med največje dobavitelje UKC Ljubljana, večinoma mimo javnih razpisov. Podjetje je z zavodom  sicer začelo poslovati leta 2016, prvi večji posel pa dobilo leta 2018, ko so ga izbrali za 280.000 evrov vreden projekt novega razvoda vodovodnih cevi za glavno stavbo kliničnega centra.

Naslednje veliko sodelovanje z UKC naj bi bila že omenjena pogodba iz leta 2021, ko je MPGE z najnižjo ponudbo postal izvajalec strojnoinstalacijskih del. Skrbnih obeh projektov v zavodu naj bi bil nekdanji zaposleni.

UKC Ljubljana
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Še več poslov naj bi podjetje z Grosuplja dobilo prek naročilnic oziroma evidenčnih naročil, kjer se v bolnišnici s povpraševanjem praviloma vnaprej obrnejo na nekaj izbranih podjetij, nato pa se odločijo med ponudbami. Vrednost plačil, ki jih je MPGE dobil od UKC Ljubljana, znaša skoraj tri milijone evrov.

Ravno drobljenje obsega del, s katerim se je mogoče izogniti javnim razpisom, je domnevno vzbudilo pozornost vodstva zavoda. Vodstvo naj bi med pregledom poslov MPGE odkrilo še več nepravilnosti, med njimi tudi lažno prikazovanje opravljenega dela, rezultat pa – materialno oškodovanje UKC Ljubljana, tudi poroča Necenzurirano.

Za domnevne ‘usluge’ podjetju naj bi omenjeni vodja od njih v dar prejel osebno vozilo znamke audi allroad. Portalu Necenzurirano je pojasnil, da je avtomobil kupil, a da ga ni nikoli dobil. Osebno vozilo naj ne bi bil povezano z direktorjem podjetja MPGE.

V času redne zaposlitve na UKC Ljubljana je imel zdaj odpuščeni delavec tudi več podjetij z visokimi prihodki. Kot samostojni podjetnik naj bi lani ustvaril 166 tisoč evrov prihodkov in 40 tisoč evrov dobička. Ali je med strankami tudi kdo izmed dobaviteljev UKC Ljubljana, ni mogoče preveriti.

MPGE se pojavlja tudi v drugih večjih poslih UKC Ljubljana. Med drugim naj bi leta 2021 pri poslu o pripravi prostorov in nakup angiografskega rentgenskega aparata na nevrološki kliniki za podizvajalca določil podjetje Medicoengineering. Strojna inštalacijska dela so UKC Ljubljana stala 283.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!