Spremembe za kadilce: kaj bo po novem drugače?

Slovenija 09. Nov 202311:26 > 11:49 10 komentarjev

Vlada je sprejela predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta predvideva prepoved vseh arom v elektronskih cigaretah, razen tobaka in mentola, ter kajenja v kadilnicah.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Kakšne spremembe prinaša, je pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Novela predvideva prepoved vseh arom v elektronskih cigaretah in kajenja v kadilnicah ter dopolnitev nekaterih določb nadzora in kazenskih določb v zvezi s tobačnimi izdelki. S tem bi naredili pomemben korak k uresničitvi dolgoročne strategije Za Slovenijo brez tobaka, in sicer da bo v Sloveniji do leta 2040 manj kot pet odstotkov prebivalcev uporabljalo tobačne in povezane izdelke.

Da uporaba elektronskih cigaret strmo narašča med otroki in mladostniki je ključen razlog za spremembo zakonodaje, je povedala ministrica za zdravje. “Elektronske cigarete vsebujejo številne škodljive, rakotvorne in dražilne snovi, ena ključnih pa je nikotin, ki je škodljiv za srce, pljuča in možgane,” je poudarila Prevolnik Rupel. “Vse več raziskav kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete bistveno, tudi do 4-krat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi običajne cigarete,” je navedla.

Po novem bodo prepovedane vse arome, razen arome tobaka in arome mentola. Med drugim so to arome sadja, alkohola, zelišč, bombonov, vanilije in podobno. Prepoved velja za vse ogrevane izdelke in elektronske cigarete. Elektronske cigarete za enkratno uporabo ne bodo prepovedane, razen tiste z aromami.

Kot je povedala ministrica, večina mladostnikov začne kaditi elektronske cigarete prav zaradi različnih arom. “Vendar arome zmanjšujejo zaznavanje škodljivosti, vdihavanje pa je prijetnejše, kar olajša začetek in tudi nadaljevanje uporabe,” je pojasnila Prevolnik Rupel.

“Tudi v aromah tobaka in mentola so seveda zdravju škodljive snovi. Tu smo sledili vzoru drugih držav, predvsem Danske in Estonije,” je dejala ministrica. “Bomo pa nadzorovali in analizirali škodljive snovi v teh aromah in jih potem ustrezno obravnavali oziroma prepovedali,” je napovedala. Na trgu obstaja več kot 15 tisoč arom, ki jih je nemogoče nadzorovati, omejitev na zgolj dve aromi pa bo ta nadzor omogočala.

Prepoved velja za vse elektronske cigarete, tako tiste, ki se polnijo preko USB, kot vse ostale. Izjavo ministrice o tej temi si oglejte v videu na vrhu članka.

Popolna prepoved kadilnic

Zakon uvaja tudi popolno prepoved kadilnic, torej popolno prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. “Kadilnice so se namreč kljub prezračevanju, filtriranju in drugim tehničnim ukrepom izkazale za neučinkovito zaščito pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu,” je povedala ministrica. Zaradi možnosti kadilnic so mednarodne organizacije uvrstile Slovenijo med države z nepopolno zaščito prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, kar slabša mednarodno oceno slovenske politike nadzora nad tobakom, je pojasnila.

Za preprečevanje črnega trga in omogočanje boljšega nadzora zakon predvideva tudi nove kazenske določbe. Med drugim posameznik tovrstnih izdelkov ne bo smel prodajati in uvažati v večjih količinah, je povedala ministrica. “Da bomo učinkoviteje izvajali prepoved prodaje tovrstnih izdelkov preko spleta, ki velja od leta 2017, predlog zakona posameznikom prepoveduje uvoz teh izdelkov iz tretjih držav. Gre za izdelke, ki pogosto kršijo zakonodajo, predvsem glede vsebnosti nikotina in drugih škodljivih snovi,” je dejala Prevolnik Rupel.

Zakon bo zdaj romal v parlament, kjer ga morajo potrditi poslanci. Postopek bo predvidoma trajal nekaj mesecev – pričakuje se, da bi poslanci zakon potrdili v prvi polovici prihodnjega leta. Po tem, ko bo zakon začel veljati (15 dni po objavi v uradnem listu), začne glede uveljavitve prepovedi arom v elektronskih cigaretah teči enoletno prehodno obdobje. Prepoved bo tako dokončno začela veljati leta 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje