Novinar Radia Študent naj bi imel težave z iraškimi oblastmi

Slovenija 24. Apr 202217:51 > 19:23 0 komentarjev
Radio Študent
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenski novinar Matej Kavčič je v Iraku in je tam najverjetneje pridržan, so njegovi družinski člani povedali slovenski konzularni službi. Kavčiču naj bi iraške oblasti oporekale status novinarja.

Svojci slovenskega novinarja Mateja Kavčiča so obvestili slovensko konzularno službo, da je Kavčič v Iraku in da je tam najverjetneje pridržan, pravi vodja konzularne službe Andrej Šter. Slovensko veleposlaništvo v Ankari v Turčiji zdaj skuša vzpostaviti stik z iraškimi oblastmi, je dodal.

Kavčič je novinar Radia Študent in naj bi v Iraku raziskoval kurdsko etnično-religiozno manjšino jazidov. Z Radia Študent so obvestili društvo novinarjev, da Kavčiču v Iraku oporekajo status novinarja. Na Radiu Študent so za 24ur.com povedali, da to sklepajo na podlagi dejstva, da se je to že večkrat zgodilo novinarjem v tej državi. Konzularna služba je v stiku z društvom novinarjev, da bi pridobila čim več dokazil o Kavčičevem novinarskem statusu, je dejal Šter. Nekaj teh dokazil so dobili že ob Kavčičeve družine.

Pristojni v Sloveniji niso bili obveščeni, da je Kavčič v Iraku in ne vedo, zakaj so ga tam začeli spraševati o njegovem statusu, je še dodal Šter.

Kavčič je imel težave v Iraku že junija lani. Takrat je skupaj z dvema sodelavcema z Radia Študent prispel na letališče v Arbilu, mestu na severu Iraka, na območju, ki ga avtonomno upravlja Kurdska regionalna vlada (KRG). Udeležiti so se nameravali novinarske in mirovniške konference Delegacija za mir in svobodo. Po poročanju Svet24 so jim na letališču obveščevalci KRG odvzeli potne liste in jim dali vedeti, da jih sumijo povezanosti z Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki jo Turčija označuje za teroristično organizacijo. Od njih so zahtevali, naj se na lastne stroške čim prej vkrcajo na povratni let, je še poročal Svet24. Nato so novinarji Radia Študent skupaj z ostalimi člani delegacije gladovno stavkali. S to stavko ter političnimi pritiski na medije in uradnike so dosegli izdajo letalskih vozovnic za vse udeležence, vključno s slovensko trojico. Slovenski novinarji so se v Sloveniji vrnili štiri dni po tem, ko so prileteli v Irak, so še dodali v Svet24.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!