Dobra novica za imetnike nove osebne izkaznice

Slovenija 13. Sep 202309:10
ZZZS
Foto: Žiga Živulovic jr./BOBO

Večina izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev medicinskih pripomočkov je že izvedla prehod s poslovanja s kartico zdravstvenega zavarovanja na vzporedno poslovanje z novo biometrično osebno izkaznico, so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Najuspešneje so se po oceni ZZZS že v maju prilagodile lekarne.

Kot so pojasnili, pa jim je kmalu sledila večina izvajalcev, saj gre za manjše prilagoditve.

Že od aprila lahko tako uporabniki za dvig predpisanih zdravil in medicinskih pripomočkov v enotah Lekarne Ljubljana namesto kartice zdravstvenega zavarovanja uporabijo novo biometrično osebno izkaznico. “Tovrstnih uporabnikov ni veliko, se pa njihovo število povečuje,” ugotavljajo v družbi.

Na ZZZS ocenjujejo, da je do konca maja na uporabo osebne izkaznice uspešno prešlo 80 odstotkov izvajalcev. Poleg lekarn so se prilagodili tudi zdravstveni domovi, bolnišnice, zasebni zobozdravniki s koncesijo ter ostali koncesionarji. Od junija je ZZZS zato nehal izvajati ocene uspešnosti prehoda. Pričakujejo namreč, da so izvajalci za prehod motivirani že zato, da se izognejo dodatni administraciji zaradi ročne identifikacije uporabnika.

Nove osebne izkaznice lahko za koriščenje zdravstvenih storitev uporabijo vsi starejši od 12 let, osebne izkaznice za mlajše otroke pa niso elektronske in jih tako ni moč uporabljati na enak način, so po začetku izdajanja izkaznice sporočili z ZZZS. Zdravstvene kartice pa po njihovih pojasnilih ostajajo v veljavi, saj je ne morejo pridobiti vse osebe, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje, med drugim tudi tujci.

Po skoraj 24 letih so 28. marca 2022 v Sloveniji začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki je opremljena s 34 varnostnimi elementi. Po podatkih notranjega ministrstva so do začetka avgusta izdali 538.156 biometričnih osebnih izkaznic.

Kartica je sicer pridobila tudi mednarodno priznanje najboljše nove nacionalne osebne izkaznice za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda.