Že konec tedna k zdravniku in v lekarno z novo osebno izkaznico?

Slovenija 27. Mar 202321:06 8 komentarjev
Biometrična izkaznica
BOBO

Biometrična osebna izkaznica se bo kmalu "naučila" biti tudi zdravstvena kartica. Nova funkcionalnost, ki sicer zamuja nekaj mesecev, naj bi začela delovati z aprilom, za uporabnike pa se pri obisku zdravnika ali dvigu recepta v lekarnah ne spreminja nič. Na ZZZS vseeno priporočajo, da zdravstveno kartico še nekaj časa zadržite v denarnici. Kako so na novost pripravljeni v zdravstvenih ustanovah?

Ta teden mineva leto dni od izdaje nove slovenske biometrične osebne izkaznice. Do sredine marca jo je prejelo že več kot 412 tisoč ljudi.

V aprilu pa naj bi začela delovati še tretja pomembna novost nove osebne izkaznice – ob tem, da je osebni dokument in ima v čipu elektronski podpis, jo bomo lahko začeli uporabljati tudi za zdravstvene storitve. To pa pomeni, da vam v denarnici ne bo več treba nositi ločene kartice za zdravstveno zavarovanje.

Boste lahko torej že v soboto v lekarni ali pa pri obisku zdravnika predložili le novo osebno izkaznico?

Izvajalci zdravstvenih storitev bodo informacijske rešitve prilagajali postopoma, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato državljanom svetujejo, da veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja zadržijo, “dokler v naslednjih tednih večina oziroma vseh 2.000 izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev medicinskih pripomočkov ne prilagodi svojih informacijskih sistemov in tako omogoči uporabe osebne izkaznice tudi za uveljavljanje zdravstvenih storitev”.

V največjem lekarniškem zavodu pri nas Lekarni Ljubljana pred slabim tednom ob našem poizvedovanju na uporabo biometrične izkaznice za zdravstvene storitve še niso bili pripravljeni. Pojasnili so, da zaledni sistemi še niso pripravljeni za uporabo novih kartic in da s strani pristojnih institucij niso prejeli nobenih obvestil o začetku delovanja.

Kasneje so dodatno pojasnili, da dopis ZZZS, ki ga je ta pošiljal že 4. januarja, do njih “žal ni prišel”. “Smo se pa v Lekarni Ljubljana povezali s programsko hišo in imamo vzpostavljeno testno okolje,” so naknadno sporočili iz Lekarne Ljubljana.

V UKC Maribor ne pričakujejo težav

V mariborskem UKC je nova funkcionalnost v fazi zaključnih testov. “Predvidoma bodo pacienti 1. aprila že lahko uporabljali biometrične izkaznice,” so odgovorili za N1.

“Težav na strani bolnišničnega informacijskega sistema glede na zadnja testiranja dopolnitev ne pričakujemo,” so še dodali in razložili, da prilagoditev bolnišničnega informacijskega sistema ni bila obsežna.

Ločena zdravstvena kartica bo tudi po uvedbi nove biometrične izkaznice še naprej delovala. ZZZS jih bo tudi še izdajal, saj “osebna izkaznica ni obvezen dokument, nova osebna izkaznica, izdana otrokom do dopolnjenega 12. leta starosti ni elektronska in osebne izkaznice ne morejo pridobiti vse zavarovane osebe, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje”.

BIometrična osebna izkaznica
Denis Sadiković/N1

Po enem letu bo le postala “tri v enem”

Nova uporabnost biometrične osebne izkaznice sicer zamuja nekaj mesecev. Na ministrstvu za notranje zadeve so ob lanski predstavitvi biometrične izkaznice napovedali, da jo bo mogoče do konca leta 2022 uporabljati tudi v zdravstvu in bi tako postala nekakšna kartica “tri v enem” (osebna izkaznica, elektronski podpis in zdravstvena izkaznica).

Vendar pa se je časovnica na več ravneh zamaknila. Ob koncu lanskega leta so se v lekarnah že dogajali posamezni primeri, ko so uporabniki svoja zdravila želeli prevzeti z novimi osebnimi izkaznicami, vendar to ni bilo mogoče. Po prvotnem načrtu je bila osebna izkaznica tudi kot zdravstvena predvidena osem mesecev po izdaji prve nove biometrične osebne izkaznice.

Novost od aprila, vendar postopoma

Najprej je zamujala mobilna aplikacija za elektronsko podpisovanje, ki zdaj omogoča, da ne potrebujete še dodatnega čitalca pametnih kartic, nato pa se je zataknilo tudi pri novi funkcionalnosti biometrične izkaznice kot zdravstvene.

Po skoraj pol milijona izdanih biometričnih izkaznicah in mednarodni nagradi za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ki so jo dobili s strani strokovne komisije mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov, je pred vrati začetek delovanja še tretje novosti.

Na ministrstvu za notranje zadeve so lanskega novembra za N1 pojasnili, da bo nova funkcionalnost biometrične izkaznice na voljo od letošnjega aprila naprej, začrtan plan pa še velja.

Za uporabnika se ne spreminja nič

Delovanje biometrične izkaznice v zdravstvu ne bo nič drugačna, kot je bila do zdaj z zdravstvenimi karticami.

“Državljanom ne bo treba narediti ničesar. Ob koriščenju zdravstvenih storitev bo zavarovana oseba izročila novo osebno izkaznico zdravstvenemu delavcu ali jo vstavila v čitalnik pri zdravstvenem delavcu ali v čitalnik vrstomata. Predviden je stični način uporabe nove osebne izkaznice,” potek pojasnjujejo pri ZZZS.

Ob tem tudi mirijo, da zaradi uporabe nove osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja ne bo na osebni izkaznici shranjenih nobenih dodatnih podatkov.

“Na novi osebni izkaznici tudi ni zapisane ZZZS številke zavarovane osebe. Nova osebna izkaznica se bo, enako kot kartica zdravstvenega zavarovanja, uporabljala tudi kot ključ za dostop do podatkov, potrebnih za uveljavljanje zdravstvenih storitev. Podatki se bodo torej pridobili iz zalednih sistemov na podlagi digitalnega potrdila, zapisanega na osebni izkaznici,” so še pojasnili pri ZZZS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje