Novopečeni dobitnik Michelinove zvezdice: “Nisem pričakoval, da bomo edini”

Slovenija 23. Sep 202113:39 > 14:26 1 komentar

Gostišče Grič je nova slovenska restavracija, ki se lahko ponaša z Michelinovo zvezdico. "Nagrada potrjuje, da v naši restavraciji delamo prav in da imamo pravo usmeritev," nam je povedal kuharski mojster Luka Košir.

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Tudi letos je Hiša Franko prejela dve zvezdici, po eno pa še šest slovenskih restavracij. Lanskim petim restavracijam z eno zvezdico se je pridružilo Gostišče Grič.

“Nagrada nas je presenetila”

Gostišče Grič, ki ga od leta 2009 vodi kuharski mojster Luka Košir, je Michelin lani že nagradil s priznanjem BIB GOURMAND (nagrada za dobro razmerje med ceno in kakovostjo). Kot je za N1 povedal Košir, ga je letošnja podelitev zvezdice vseeno presenetila. “Nisem pričakoval, da bomo edini, veliko mojih kuharskih kolegov bi si to nagrado zaslužilo, da pa so izbrali ravno nas … zelo sem vesel.”

Michelinovi ocenjevalci se ob obiskih restavracij ne razkrivajo, saj želijo čimbolj objektivno izkušnjo. Tudi zaposleni v Gostišču Grič ocenjevalcev niso prepoznali, nam je povedala Lucija Košir, sestra kuharskega mojstra in zaposlena v nagrajenem gostišču. “Včasih smo imeli občutke in sume, da bi lahko kateri izmed gostov bil ocenjevalec, vendar nikoli nismo vedeli zagotovo,” je dejala.

Košir je o prihodnjih načrtih za svojo restavracijo povedal, da se bodo predvsem striktno držali svojih načel in standardov pri pripravi hrane in odnosu z gosti. Kot glavni cilj prihodnjega delovanja je označil utrditev in ohranitev sodelovanja z lokalnimi pridelovalci, kmeti in skupnostjo. “Tudi oni so zelo zaslužni, da smo dobili to zvezdico,” je dodal.

Michelin je v Sloveniji restavracije prvič ocenjeval lani. Za prihod Michelinovih ocenjevalcev v državo in uvrstitev v znameniti vodnik je treba plačati, so pa ocenjevalci pri ocenjevanju povsem samostojni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje