NSi za interpelacijo ministrice Vrečko čaka na podpise SDS

Slovenija 31. Jan 202314:01 > 14:48 6 komentarjev
Asta Vrečko
Asta Vrečko (Foto: Frankfurtski knjižni sejem)

Po združitvi muzejev so v NSi spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko in jo poslali v sopodpis stranki SDS ter manjšinskima poslancema. Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti sta že sporočila, da podpisov ne bosta prispevala, ali jih bodo prispevali v stranki SDS, pa za zdaj še ni znano.

V NSi so po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Interpelacijo so poslali v sopodpis opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Odločitev o podpori interpelaciji v NSi pričakujejo do petka.

Poslanska skupina NSi sicer sama nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku jo lahko namreč vloži najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v parlamentu v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.

Pripravljeno interpelacijo, ki na 20 straneh kot glavni očitek navaja ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, so tako v sopodpis poslali poslancem opozicijske SDS in poslancema manjšinskih narodnih skupnosti, ki morajo svojo odločitev o morebitni podpori sporočiti do petka, so danes sporočili iz NSi.

Kaj bodo storili v SDS?

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov ne bosta prispevala, so potrdili v poslanski skupini manjšinskih poslancev.

Ali bodo podpise prispevali v stranki SDS, pa še ni znano. Na N1 smo stranko prosili za odziv, ki ga bomo objavili, ko ga prejmemo.

Predsednik SDS Janez Janša je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji dejal, da “bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade”.

V poslanski skupini NSi so pripravo interpelacije zoper ministrico Vrečko napovedali že pretekli teden, vladno odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa označili za “korak v napačno smer”.

Kot so ob tem poudarili, osamosvojitev Slovenije namreč razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto.

Preberite še: Kulturna ministrica napoveduje reformo celotne medijske zakonodaje

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje