NSi se je pripravljena pogovarjati o novi koaliciji brez volitev. S kom?

Slovenija 18. Nov 202313:23 > 17:17 16 komentarjev
17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Nova Slovenija podpira predčasne volitve, a ocenjuje, da so malo verjetne. So se pa pripravljeni pogovarjati o drugačni koaliciji znotraj sedanje sestave državnega zbora, če bi se našel kandidat za mandatarja, ki bi ga podprli tako na levi kot na desni. O čem govori Matej Tonin? NSi je predstavila tudi evropski program stranke, ki ga je zasidrala okoli svojih ključnih vrednot, med katerimi so delo, domovina, mir in veselje do življenja. Soustanovitelj stranke in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle pa je ocenil, da bi bilo razloge za stagnacijo NSi najslabše kar pripisati Janši.

Da je konec s politično korektnostjo stranke, da v Sloveniji spremljamo politični kaos in da se je NSi pripravljena pogovarjati o drugačni koaliciji znotraj sedanje sestave parlamenta, so nekateri izmed ključnih poudarkov iz govorov najvišjih predstavnikov Nove Slovenije na kongresu v Horjulu.

“Stanje v državi kliče po odločnih ukrepih,” je dejal vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj. In dodal: “Čas, ko smo eden z drugim delali v rokavicah, je minil.”

Še zlasti se je kot nekdanji minister za delo obregnil ob zakon o evidentiranju delovnega časa: “Sedanji minister Luka Mesec želi krivdo za štempljanje zvaliti tudi name. Kot minister sem dal navodilo, naj se najde rešitev, ki bo na eni strani preprečila zlorabe delavcev, na drugi pa ne bo povzročala dodatnih obremenitev za podjetja. Zakon, kakršen je sedaj, seveda ni takšen. Uprimo se mu skupaj.”

17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
17. Kongres NSi 17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

“Štempljanje za vse, razen za peščico, je očitno največji dosežek sedanjega ministrstva za delo,” pa je nadaljeval predsednik stranke Matej Tonin. In po njegovem “kaotično stanje v državi” opisal še s tem, da se podjetja zaradi davčnega primeža selijo na Balkan, da je migrantov več, “mi pa podiramo ograjo” in da do zdravnika pridemo še težje kot pred tremi leti.

Oblikovanje nove koalicije brez volitev?

Novi obrazi so vedno znova razočaranje, pravi šef NSi in dodaja, da podpirajo predčasne volitve, a se zavedajo, da so malo verjetne.

“Pripravljeni smo se tudi pogovarjati o drugačni koaliciji znotraj sedanje sestave parlamenta. Ključno vprašanje pa je, ali je možno dobiti kandidata za mandatarja, ki bi lahko dobil podporo na levi in na desni,” je povedal Tonin in takoj tudi sam ocenil, da realnih možnosti za to trenutno ni.

A vendarle: na vprašanje, o kakšni drugačni sestavi vladne večine govori Tonin in ali za mandatarja morda ponuja sebe, v stranki neuradno odgovarjajo, da želi predsednik NSi s tem zgolj odpirati razpravo o možnosti oblikovanja nove koalicije. Kot eno od možnosti pa bi v NSi videli sodelovanje s Socialnimi demokrati in s stranko SDS, vendar brez Janeza Janše. Iz tega je jasno, da ima Tonin prav, ko tudi sam ugotavlja, da so možnosti za oblikovanje nove koalicije brez volitev tako rekoč nične.

Najbolj verjetno je torej, pravi predsednik NSi, da se bo mandat vlade Roberta Goloba nadaljeval, “a to pomeni, da nas bodo vsi problemi počakali in bodo le še bolj akutni”. Citiral je nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je po Toninovih besedah “odlično opisal ekonomsko politiko levičarskih vlad, kakršna je tudi politika Golobove vlade. Reagan je dejal: ‘Če se giblje, ga obdavči. Če se giblje naprej, ga reguliraj. In če se gibanje ustavi, ga subvencioniraj’.”   

Bodo pa v NSi še naprej sodelovali v postopku sprememb ustave na področju sodstva, kar najbolj vznemirja stranko SDS, a Tonin pravi, da bodo s svojimi predlogi skušali onemogočiti vpliv katerekoli politike na delovanje sodstva.

Odprto vprašanje nosilca liste

Glavni namen kongresa NSi je bil oblikovanje programa pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo junija prihodnje leto. Listo kandidatov bo stranka predstavila v začetku prihodnjega leta. A kdo bo nosilec, je v NSi še precej odprto vprašanje.

Nekdanja predsednica stranke in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je zaradi zadržanosti v Bruslju na kongres ni bilo, ga je pa nagovorila prek video povezave, naj bi vztrajala pri tem, da je bodisi nosilka liste bodisi je na listi ne bo.

Ljudmila Novak
Borut Živulović/BOBO

V video nagovoru je Ljudmila Novak zbranim na kongresu med drugim dejala, da si želi, da bi Nova Slovenija na evropskih volitvah dobila dva poslanca. Tokrat jih bomo namreč volili devet in želi si, da bi dodatni (deveti) pripadel njim. Kot enega ključnih izzivov Evropske unije je izpostavila migracije, na katere EU tudi po njeni oceni nima učinkovitega odgovora.

“Masovne nezakonite migracije, ki jih spremljajo tudi varnostne grožnje, je treba pospešeno preprečevati. Spodbujati pa je treba zakonite migracije, ki jih EU potrebuje. Ob pričakovanju, da bodo zakoniti migranti sprejeli naše vrednote in da bodo lahko med nami živeli polno življenje. Zavedati se je treba tudi, da vprašanje migracij zlorabljajo populisti in nacionalni egoisti, zlorabljajo jih za širjenje strahu. Populisti v naslednjem sklicu Evropskega parlamenta ne smejo prevladati, to bi lahko pripeljalo do razpada EU in velike krize v Evropi,” je dejala Ljudmila Novak.

“Marksistični pacifizem vsakega voditelja, ki želi zaustaviti divjanje in razgrajanje anarhističnih in levičarskih tolp, obtoži kršenja človekovih pravic. Nezmožnost ohranjanja reda in miru na drugi strani krepi skrajna desničarska gibanja. Namesto, da bi bila Evropa vedno bolj povezana, je vedno bolj razdeljena,” pa je o posledicah migracij dejal Tonin.

V nadaljevanju je kot nekatere ključne poudarke iz evropskega programa NSi izpostavil tudi zeleni prehod, vendar, kot pravi, mora biti ta “realen in pameten. S foto paneli na vsaki strehi in vetrnicami na vsaki njivi preprosto ne bo šlo, potrebujemo jedrsko energijo”.

17. Kongres NSi
17. Kongres NSi (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Tonin je dejal tudi, da je EU “zveza držav, kjer nas povezujejo skupne vrednote temelječe na judovsko-krščanskem izročilu. A se je v zadnjih desetih letih oddaljevala od svojih temeljnih vrednot, na številnih področjih pa ji je spodletelo. Ustvarjal se je vtis, da se krepijo človekove pravice, v resnici pa se je zgolj zategovala birokratska zanka okrog vratu evropskega gospodarstva in ga v globalni tekmi delala manj konkurenčnega. Tipičen primer tovrstne prekomerne regulacije so slavni GDPR, prepoved avtomobilov z notranjim zgorevanjem, administrativno zmanjšanje števila krav, da bo manj izpustov toplogrednih plinov … in podobni nesmisli.”

Med ključnimi vrednotami je Tonin poudaril ljubezen do domovine in se zavzel za Muzej slovenske osamosvojitve. Izpostavil je tudi vrednoto “veselja do življenja” in med drugim dejal, da “sta spola samo dva, moški in ženski”.

Peterle: Najslabše bi bilo razloge za stagnacijo pripisati Janši

NSi bi morala razpravljati tudi o preboju stranke, pa je na kongresu dejal Lojze Peterle, soustanovitelj stranke in predsednik osamosvojitvene vlade Peterle. V opoziciji namreč rasti ni videti, najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali “kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi”, je dejal. Sam razloge vidi v premajhni kritičnosti. Ocenjuje, da NSi potencial za preboj ima, a ga ne izkorišča dovolj.

Dodal pa je, da bi si želel, da bi se pogovarjali o preboju in o obstoju stranke. Kongres za kongresom je namreč vodstvo najavljalo preboj, zato je prišlo tudi do menjave vodstva, je izpostavil. “Hudo je, če se ne ujameta samopodoba in predstava drugih o stranki. Volilni rezultat je odvisen od slednjega,” je dejal.

Ocenil je tudi, da so se v tretji vladi prvaka SDS Janeza Janše odlično držali, a za to niso bili nagrajeni. Normalno je, da v NSi z Janšo tekmujejo, meni, “odkar je z leve prestopil na desno, še bolj”. “Če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik,” je opozoril. Prav tako ne vidi potrebe, da bi pred volitvami postavljali ekskluzivne pogoje ali da bi bili boj med dvema ognjema, “kar se do neke mere dogaja”.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje