NSi: vavčer za programe za partnerski odnos in tečaj slovenske kulture za tujce

Slovenija 05. Mar 202211:27 > 16. Mar 2022 10:14
Matej Tonin
Žiga Živulović jr./BOBO

NSi je na programski konferenci potrdila svoj volilni program, ki so ga v stranki oblikovali že na novembrskem kongresu. Stranka bi za mlade med 18. in 29. letom uvedla vavčer za udeležbo v programih za zdrav in kakovosten partnerski odnos ter pripravo na zakon, tujci bi se po njihovem programu lahko zaposlili le tam, kjer domače delovne sile ni na voljo, obvezen bi bil tudi tečaj slovenskega jezika in slovenske kulture. 

Stranka NSi je na programski konferenci v Celju predstavila volilni program za obdobje 2022–2026, s katerim se bodo podali na državnozborske volitve. Po besedah predsednika stranke Mateja Tonina bo NSi presenečenje naslednjih volitev. “Ima odličen program in sposobne ljudi. Mi to imamo, imamo ekipo, ki zna in zmore. Narediti moramo vse, da bo NSi del vladne koalicije tudi v prihodnosti,” je bil odločen Tonin.

V svojem govoru po potrditvi programa se je ozrl na zadnji dve leti mandata, na epidemijo in vojno v Ukrajini. Ponovil je, da je moralna dolžnost Slovenije, da Ukrajini pomaga, dolžnost Slovenije in Evrope pa, da Ukrajincem da upanje z evropsko perspektivo. Nanizal je nekaj dosežkov aktualnega mandata in izpostavil nekaj poudarkov volilnega programa, ki so ga potrdili danes, med drugim premik od državnega k vsem dostopnemu javnemu zdravstvu. Izpostavil je, da ima NSi dober program in ekipo, potrebujejo pa še samozavest.

Dotaknil se je tudi njihovih kritik Levice. Kot je pojasnil, so bili v tej kritiki tako odločni, ker se je prvič izkazala možnost, da bodo del vlade. “Dolžni smo bili opozoriti na njihov program,” je dejal in ocenil, da je ta neustaven in škodljiv za prihodnji razvoj Slovenije in vse prihodnje investicije. Dejal je, da ima Levica v programu nacionalizacijo. “Proti temu se moramo najostreje boriti. Ena nacionalizacija je bila absolutno dovolj,” je dodal. “Oni bodo jemali,” pa je povzel drugo “nevarnost”. “Povedali so nam, da bodo, če bodo na oblasti, spreminjali zakon o dohodnini, ki ga zdaj sprejema koalicija,” je izpostavil. Ob tem pa dodal, da so v NSi dobili skoraj 25.000 podpisov v podporo temu zakonu.

Na današnji konferenci so predstavili tudi končno kandidatno listo. Kandidirali bodo vsi aktualni ministri. Tonin v Kamniku in Kranju, Jernej Vrtovec v Ajdovščini, Janez Cigler Kralj v okraju Ribnica-Dobrepolje in Domžale 1, Jože Podgoršek v Ljubljani (okraj Šiška 4), kandidiral pa bo vendarle tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, in sicer v Mozirju. Na seznamu kandidatov so med vidnimi obrazi tudi državni sekretar Cveto Uršič v Radovljici, poslanka Iva Dimic v Logatcu, Vida Čadonič Špelič v Novem mestu, poslanec Jožef Horvat pa v Lendavi. Na kandidatni listi je sicer še en Jožef Horvat, poslančev soimenjak, ki bo kandidiral v Ljubljani v okraju Bežigrad. Med kandidati so vsi aktualni poslanci z izjemo Mihaela Prevca.

Kakšno Slovenijo si želijo v NSi?

Tematiko o davkih program bi uredili z davčnimi razbremenitvami dohodkov, kar bi okrepil zlasti srednji sloj, ki zaradi previsokih davkov vse bolj izginja. V NSi se zavzemajo za višje plače prek nižjih davkov, povišanje splošne dohodninske olajšave na 7.500 evrov, predlagajo tudi tako imenovani socialni copatek za najbolj ranljive, s tem bi uvedli minimalni znesek dohodka dela, od katerega prejemniki dohodka ne bi plačevali prispevkov za socialno varnost. Posebno pozornost namenjajo tudi visokokvalificiranemu kadru, zato se zavzemajo za razvojno kapico pri 4.600 evrih in petletno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visokokvalificiranih oseb, ki se priselijo v Slovenijo.

Jernej Vrtovec
Žiga Živulović jr./BOBO

Prehod na zeleno

Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo iz kvote NSi, je poudaril odločno zavzetje za zeleni prehod, ki ne bi ogrožal energetske suverenosti in ohranja dostopne cene energije. K temu bi po njegovem mnenju pripomogle “sončne elektrarne ob pasovih avtoceste in degradiranih območjih, hidroelektrarne na vse reke, tudi manjše, s polji vetrnic”. Prepričan je, da lahko Slovenija s postavitvijo drugega bloka jedrske elektrarne Krško postane neto izvoznica električne energije.

Tečaj slovenščine za tujce

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je predstavil tretji vsebinski sklop. Kot je povedal, bi v NSi uvedli skrajšani delovni čas, učinkovito socialno mrežo ob izgubi zaposlitve in spremembe na področju delovnih migracij – tujce bi zaposlovali samo tam, kjer bo to res potrebno. V NSi predlagajo tudi spremembo zakona o tujcih, ki bi kot pogoj za pridobitev dovoljenja za bivanje v Sloveniji uvedla znanje slovenskega jezika. Za tujce bi bil obvezen tudi tečaj slovenskega jezika in slovenske kulture.

K delu na daljavo želijo spodbuditi čim več delodajalcev. Za upokojence želijo uvesti občasni zaslužek, do 350 evrov bi bilo neobdavčenih. “Vsak, ki živi v revščini, je preveč. Delo daje človeku dostojanstvo. Nihče, ki dela, ne sme biti reven,” je poudaril Cigler Kralj. Okrepili bi projekte pri razdeljevanju hrane.

Minister se je dotaknil tudi nasilja v družinah, ki ga je “treba izkoreniniti”, je poudaril. Po njegovih besedah bi pomagali vsem, ki trpijo za nasiljem znotraj štirih sten in okrepili preventivo. “Cilj je boljši in lepši odnos v družinah,” je dodal.

Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr./BOBO

Na področju družinske politike v NSi obljubljajo preverjanje dejanskega stanja za izplačane socialne transferje tudi na terenu, paket davčnih razbremenitev za družine, brezplačni vrtec za drugega otroka, več očetovskega dopusta. Za vse mlade med 18. in 29. letom pa bi uvedli bi tudi letni vavčer za udeležbo v programih za zdrav in kakovosten partnerski odnos ter pripravo na zakon.

Internetna povezava za vse

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je med drugim zavzel za internetno povezavo za vse in na nekatere prometnice. Različni govorci pa so med drugim našteli še uvedbo elektronskega poslovanja sodišč v celoti, gradnjo centrov Civilne zaščite, davčne olajšave za nakup gasilske opreme, jamstveno shemo za prvo rešitev stanovanjskega problema, gradnjo modernega potniškega centra v Ljubljani, vsako leto 300 kilometrov dodatnih kolesarskih povezav, usklajenost železniških in avtobusnih voznih redov, razvoj podeželja.

Dostopno javno zdravstvo

Na področju zdravstva želi NSi v javno mrežo vključiti vse zdravstvene kapacitete, tudi zasebnike. Odpraviti želijo koncesije in uvesti status samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti – to bo po njihovem mnenju lahko vsak zdravnik z licenco, ki se bo odločil, kako bo opravljal svojo prakso. Kot pravijo v stranki, naj denar iz zdravstvenega zavarovanja sledi pacientu, s tem bo odpravljen monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V NSi napovedujejo še prestrukturiranje RTVS, ureditev statusa samozaposlenih v kulturi ter spremembo financiranja medijev in nevladnih organizacij, po kateri bi se davkoplačevalci sami odločali, komu bi namenili tri odstotke dohodnine.

NSi
Žiga Živulović jr./BOBO