Ob 20. obletnici vstopa v EU: Slovenija ni več učenka, tudi študentka ne več

Slovenija 07. Maj 202417:49 4 komentarji
Verica Trstenjak
Foto: BOBO

V parlamentu je danes potekala slavnostna seja odbora DZ za zadeve Evropske unije ob 20. obletnici vstopa naše države v EU. Kot je dejala nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak, Slovenija ni več učenka ampak aktivna in pomembna soustvarjalka evropske politike.

Odbor DZ za zadeve Evropske unije je danes na slavnostni seji obeležil 20 let Slovenije v povezavi. Predsednik odbora Franc Breznik (SDS) je poudaril, da je vstop v EU pomagal Sloveniji, da se je na političnem zemljevidu uveljavila kot kredibilna partnerica.

“Slovenija ni več učenka, tudi študentka ne več. Je aktivna in pomembna soustvarjalka evropske politike, prakse in prava,” je ocenila nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak, a dodala, da se pametni še vedno učijo od boljših, v tem smislu pa tudi Slovenija.

Trstenjak je pozvala, da moramo biti kot zlato, ki je sicer majhno, ampak ima veliko vrednost. Prepričana je, da je Slovenija lahko velika po svojih predlogih, aktivnostih in vplivu. Glede unije je še dejala, da nam pusti, “da smo ponosni Slovenci, a hkrati Evropejci, pusti nam našo individualnost, pusti nam slovenski jezik in pa tudi slovensko potico. Pusti nam ohranjati različnost enotnosti”.

Nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič je medtem poudaril, da smo lahko ponosni, da živimo v tem času, ko je slovenski narod dosegel te veličastne cilje. “Evropska unija, Nato, Združeni narodi, to je tisto, kar nas je naredilo državo v pravnem polnem pomenu te besede,” je dejal. Pozval je še k iskanju poti dialoga in medsebojnega razumevanja. Prepričan je, da je mogoče v soočenju argumentov najti najboljše rešitve.

Predsednik SDS Janez Janša je v svojem govoru med drugim opozoril, da bo prihodnjih pet let za Evropsko unijo verjetno čas, poln izzivov, ki da bodo podobni tistim iz časov ustanavljanja povezave. Zavzel se je tudi za nadaljnjo širitev Unije. “Želim, da bi Slovenija in hkrati vse ostale države EU ter tiste, ki čakajo v čakalnici, ob naslednji okrogli obletnici še z večjim veseljem obhajale obstoj EU, se veselile novih širitev, ki naj predstavljajo strateško širitev prostora miru in blaginje v Evropi,” je sklenil.

Mineva 20 let, odkar je Slovenija postala članica EU. Bila je del največje širitve unije, ko je v povezavo hkrati vstopilo deset držav. Slovenija je z vstopom v unijo in Nato – vanj je vstopila dober mesec prej – izpolnila strateška zunanjepolitična cilja, ki si ju je zadala po osamosvojitvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje