Na nebu izredno redek in zanimiv nebesni pojav

Slovenija 14. Jun 202420:01 1 komentar
oblaki
Ponoči svetleči se oblaki (Foto: Jure Atanackov/X)

Zvečer smo na nebu lahko opazili zalo redek in zanimiv pojav, tako imenovane ponoči svetleče se oblake. Nad Slovenijo smo jih prvič opazili šele pred malo več kot 10 leti, je za N1 povedal Jure Atanackov.

Danes zvečer smo na slovenskem nebu lahko opazovali izredno redek pojav – tako imenovane ponoči svetleče se oblake (noctilucent clouds, ang.)

Geolog in navdušeni opazovalec pojavov v ozračju Jure Atanackov je za N1 pojasnil, da ne gre le za zelo redek, ampak tudi zelo zanimiv pojav in dodal: “Ne pozabite pogledati proti severu!” Pojav bo viden povsod, kjer bo jasno.

Ponoči svetleči se oblaki nastanejo na zelo visokih višinah, med 76 in 80 kilometri nad Zemljinim površjem. Sonce na površju tako že zaide, visoke oblake pa žarki še vedno razsvetljujejo.

Zakaj so tako posebni?

V Sloveniji lahko te posebne oblake opazujemo le dobra dva meseca na leto, od druge polovice maja do konca julija, ko se zrak na takšni višini dovolj segreje. Prvič pa so jih na slovenskem nebu opazili šele pred 15 leti.

“Pred letom 2009 nad Slovenijo ta pojav sploh ni bil zaznan, zdaj se pojavijo vsako poletje,” je povedal Atanackov.

Kaj je razlog za takšno povečanje (in pojav) ponoči svetlečih se oblakov nad Slovenijo, pa ni jasno. Strokovnjaki ugibajo, da bi bile za pojavnost lahko odgovorne podnebne spremembe, še en razlog pa bi bil lahko povečan promet na teh višinah. “Rakete sproščajo dim oziroma saje,  ki morda vplivajo na pogoje za nastanek kristalčkov,” pravi Atanackov.

Zapisi o oblakih nad drugimi državami sveta so se prvič pojavili v 19. stoletju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje