Zaradi napovedanih podražitev na nekaterih črpalkah danes zmanjkalo goriva

Gospodarstvo 07. Mar 202217:26 > 21:54 0 komentarjev

Zaradi napovedanih podražitev pogonskih goriv se je marsikdo že danes odpravil na bencinsko črpalko, s Petrola poročajo o povečanem povpraševanju, ki pa ga pripisujejo "pretiranemu odzivu potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv". Medtem ko v prestolnici še okoli 15. ure ni bilo videti povečanega obiska, so do 17. ure tu že nastale daljše vrste. Na Vrhniki je bil povečan obisk vse od dopoldneva, podobno tudi na manjši črpalki v Horjulu, kjer je občanka na točenje goriva čakala pol ure. Na nekaterih manjših servisih je zmanjkalo goriva, a Petrol zagotavlja, da bo od jutri poslovanje nemoteno. Predsednik vlade Janez Janša pa je ob tem zagotovil, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo.

Nadaljevanje ruske invazije na Ukrajino in zahodne sankcije, ki dajejo vtis, da se bodo tudi v primeru premirja v Ukrajini stvari le stežka hitro vrnile v prejšnje stanje, pritiskajo na borzne cene nafte – te pa se počasi prelivajo tudi v končne cene na bencinskih črpalkah.

Da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov in da zato goriva ne bo zmanjkalo, je danes zagotovil predsednik vlade Janez Janša. Kot je pojasnil, bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. “Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko,” je zapisal na Twitterju. Janša se je sicer danes sestal z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV, pogovori pa so potekali o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih dneh ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

Na OMV je že danes treba za liter dizla odšteti 1,58 evra (še pred tednom dni je bila cena 1,45 evra). Petrol in MOL pa naj bi – skladno z dosedanjo prakso – cene prvič po začetku vojne v Ukrajini spreminjala jutri. Kot so izračunali analitiki Mojih financ, bi lahko šla cena precej navzgor, in sicer dizel vse do 1,65 evra za liter, bencin pa do malo manj kot 1,6 evra za liter. Trenutno so cene pri obeh trgovcih med 1,45 in 1,5 evra za liter.

Nekaj fotografij iz različnih lokacij:

Bencinska Bencinska
N1 | Bencinska črpalka v Trnovem.
N1 | Bencinska črpalka na Šmartinski v Ljubljani.
Bencinska Bencinska
N1 | Bencinska črpalka v BTC Ljubljana.
Bencinske gužva Bencinske gužva
N1 | Bencinska črpalka v Medvodah.
Bencinka Bencinka
N1 | Bencinska črpalka v Horjulu.
Bencinska Bencinska
N1 | Bencinska črpalka na Vrhniki.
Bencinska Bencinska
N1 | Bencinska črpalka na Vrhniki.
Bencinka Bencinka
N1

Petrol: Pretiran odziv potrošnikov

Medijske napovedi podražitev so marsikoga prepričale, da se je že danes zapeljal na bencinsko črpalko. V Petrolu so nam popoldne potrdili, da je bilo danes “na prodajnih mestih povečano povpraševanje po pogonskih gorivih, predvsem po dizelskem gorivu”.

“Povečano povpraševanje je bilo posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih. Zaradi skokovitega povečanja povpraševanja po dizelskem gorivu je danes v popoldanskih urah na manjših prodajnih mestih družbe Petrol zmanjkalo dizelskega goriva. Družba je poskrbela za hitro oskrbo prodajnih mest že tekom dneva,” so nam pojasnili in dodali, da bodo vsa prodajna mesta tekom jutrišnjega dne poslovala nemoteno.

Gorivo točili tudi v dodatne posode

Na črpalki v Horjulu je bila sicer že zgodaj popoldne vrsta precej daljša kot ponavadi. “Da sem lahko točila gorivo, sem čakala 30 minut,” nam je povedala občanka. Deloma je bil razlog v tem, da je zaradi povečane obremenitve črpalk tudi točenje goriva trajalo dlje časa. Nekateri so gorivo točili tudi v dodatne posode.

Na Vrhniki je bila okoli 15. ure na Petrolih na obeh straneh Tržaške ceste daljša vrsta. Nekateri ljudje, s katerimi smo govorili, so nam dejali, da so na črpalko zavili, ker so pač imeli prazen rezervoar, za napovedane podražitve sploh niso vedeli, drugi pa, da so prišli prav zaradi slišamnega v medijih. Na obe črpalki sta Petrolovi cisterni v času našega obiska pripeljali dodatno gorivo. V prestolnici je bila na šestih črpalkah, ki smo jih obiskali okrog 15. ure, promet morda le malo povečan, do 17. ure pa so tudi tu e nastale daljše vrste.

Dvig cen bo najhuje udaril tiste, ki težko spremenijo prevožene relacije (na primer dnevni migranti, ki imajo daljše poti do službe), ter podjetja. Tovornjakar na vrhniški črpalki nam je povedal, da 200-litrski rezervoar polni na vsake dva dni. Dnevno namreč opravi sedem voženj od Ljubljane do kamnoloma na Verdu pri Vrhniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!