Ob Šmartinskem jezeru našli dihurko. Kdo jo pogreša?

Slovenija 05. Jun 202222:51 > 06. Jun 2022 07:25 0 komentarjev
dihurka
Mačja hiša

Ob Šmartinskem jezeru so v nedeljo našli dihurko. Očitno ne gre za divjo žival, saj je zelo prijazna in socializirana. Dokler iščejo njene lastnike, je bila nameščena v začasno skrbništvo.

Ob Šmartinskem jezeru na Celjskem so v nedeljo našli dihurja oziroma bolje rečeno dihurko. “Je izredno prijazna in socializirana,” so zapisali v društvu Mačja hiša, ki skrbi za zapuščene mačke in druge živali. Žival je videti starejša. “Nekako se nam zdi, da je bila zapuščena, saj je to običajno celjsko mesto za odlaganje živali,” so še zapisali v objavi. Če veste kaj o njej ali je vaša, pišite na [email protected].

Dodajajo, da bo v primeru, da ne najdejo njenega lastnika, prisrčna dihurka iskala nov dom. V nedeljo so iz Mačje hiše sporočili še, da je bila dihurka nameščena v začasno skrbništvo in je “verjetno prvič po dolgem času sita zaspala na varnem”.

Dihurji niso glodavci, ampak spadajo med zveri, v družino kun. Samci so precej večji od samic. Samice tehtajo od 600 do 800 gramov, samci pa tudi dvakrat toliko. Dihurji niso tako redki hišni ljubljenčki. Na spletu je mogoče najti oglase tistih, ki prodajajo dihurje, pa tudi tistih, ki iščejo dihurske partnerje za parjenje. “Beli dihurji (Mustela putorius furo) so že več kot dva tisoč let udomačena vrsta. V naravi niso sposobni preživeti, ker so odvisni od človekove oskrbe,” piše na spletni strani Slovenskega društva ljubiteljev dihurjev Zverinice.

Kaj pa dihurjev neprijetni vonj? “Značilen telesni vonji je posledica izločkov kožnih žlez. Ta vonj je precej izrazitejši pri nekastriranih živalih, predvsem v obdobju gonitve. Vonj omilimo s kvalitetno hrano, rednim čiščenjem bivališča, ne prepogostim kopanjem in kastracijo,” pišejo v društvu Zverinice. “Dihur ima ob anusu tudi smradne žleze, iz katerih lahko spusti ‘dihurski izpuh’. To se običajno zgodi med pretepom, v obdobju gonitve, če se žival prestraši, pa tudi od ugodja, ob božanju. Odstranjevanje smradnih žlez je v Sloveniji z Zakonom o zaščiti živali, razen iz zdravstvenih razlogov, prepovedano.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!