Občinam v prihodnjih dveh letih višje povprečnine

Slovenija 27. Okt 202216:46
Denar
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je danes sprejela sklep o sklenitvi dogovora z reprezentativnimi združenji občin o višini povprečnine, ki bo za prihodnji dve leti 700 evrov na prebivalca. Dogovor so ministrstvo za finance in reprezentativna združenja občin dosegli po daljših pogajanjih, ko so bili vlada in občine glede višine povprečnine precej bolj narazen.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, bo sledil še podpis dogovora, za kar je vlada danes pooblastila ministra za finance Klemna Boštjančiča in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Občinska združenja so na prvi sestanek sredi septembra prišla s predlogom za znaten dvig povprečnine že za letos, pa tudi za prihodnji dve leti. Za leto 2023 so predlagale, da povprečnino dvignejo na 776,4 evra, za leto 2024 pa na 783 evrov.

Po neuspešnih pogajanjih je vladna stran v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 državnemu zboru predlagala povprečnino v višini 667 evrov.

V občinah so takšen predlog označili kot žaljiv. Po njihovih izračunih so se stroški na prebivalca v samo osmih mesecih tega leta dvignili za 94 evrov na prebivalca. Opozorili so, da se inflacija in rast stroškov energentov odražata tudi na proračunih lokalnih skupnosti, občinskih javnih zavodov in izvajalcih javnih služb. Posledica ta mesec podpisanega dogovora o plačah v javnem sektorja pa bo tudi rast stroškov dela.

Pogovori med združenji občin in ministrstvom za finance so se nato vendarle nadaljevali, 20. oktobra pa so sporočili, da so parafirali dogovor.

Kot so ob tem zapisali na ministrstvu za finance, je vlada prisluhnila občinam glede rasti cen in financiranja zakonsko določenih nalog, ki jih občine opravljajo. Občine pa so po njihovih navedbah razumele omejitve države glede na trenutne razmere in so po zbližanju stališč z dogovorom zadovoljne. V občinah so potrdili, da so z doseženim kompromisom zadovoljni.

Povprečnine so se sicer v zadnjih letih večkrat dvignile. Po dvigu na 623,96 evra v letu 2020 je povprečnina na prebivalca lani znašala 628,20 evra, letos pa 645 evrov. Za leto 2023 je bila določena v višini 647 evrov. Glede na dogovor bo tako v prihodnjem letu povprečnina za 55 evrov višja od letošnje in za 53 od tiste, ki je bila z dogovorom septembra lani predvidena v letu 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.