Obetajo se spremembe, ki posegajo v pravice brezposelnih

Slovenija 01. Jun 202117:08 > 17:46 0 komentarjev
zavod za zaposlovanje
Srdjan Živulović/BOBO

Obetajo se spremembe zakonodaje na področju trga dela, socialne in družinske politike, ki med drugim spreminjajo tudi pravice brezposelnih. Če bo predlog ministrstva sprejet, bi ZRSZ brezposelno osebo lahko napotil na delovno mesto, ki zahteva tudi do dve stopnji nižjo izobrazbo.

Ministrstvo za delo naj bi danes objavilo več predlogov sprememb zakonodaje s področja trga dela, socialne in družinske politike. Kot so poročali na Radio Slovenija, je napovedana sprememba štirih različnih zakonov, in sicer gre za sveženj sprememb, ki posegajo na področje pravic brezposelnih oseb.

Novosti se obetajo pri izračunu letnih pravic in pri dodelitvi otroškega dodatka za otroke, ki se ne šolajo.

Napotitev na delovno mesto, ki zahteva dve stopnji nižjo izobrazbo

Če bo predlog ministrstva sprejet, bo zavod za zaposlovanje (ZRSZ) brezposelno osebo na razgovor lahko napotil po treh mesecih od prijave na zavodu. Doslej so brezposelne na razgovor lahko napotili šele po štirih mesecih.

Z namenom, da bi se brezposelni čim hitreje vključili na trg dela, se obeta tudi sprememba glede stopnje izobrazbe, ki jo zahteva delovno mesto. Če bo predlog sprejet, bo zavod brezposelno osebo lahko poslal na razgovor za delovno mesto, ki zahteva tudi do dve stopnji nižjo izobrazbo in ne več zgolj eno, kot je veljalo doslej.

Spremembe se obetajo tudi na področju javnih del. Doslej je bilo v okviru javnih mogoče delati največ dve leti, v primeru sprejetja predloga pa bo možno delati tudi štiri leta.

Študentsko delo in premoženje izvzeta iz izračuna materialnega položaja

Spremenil bi se tudi način obračunavanja materialnega položaja upravičencev, ki želijo uveljaviti letne pravice. Gre za otroški dodatek, državno štipendijo, subvencijo vrtca ali kosila. Materialni položaj za te pravice se je sedaj izračunaval na podlagi dohodka in premoženja družinskih članov. V primeru potrditve predloga pa premoženja pri izračunu ne bi več upoštevali. Poleg tega bi se upošteval materialni položaj iz celotnega leta, izjemoma pa bi upoštevali tekoči dohodek.

V dohodek, ki se upošteva pri izračunu materialnega stanja, se prav tako ne bi upoštevala kadrovska štipendija ter prav tako ne študentsko delo do višine minimalne plače. Če bi se materialni položaj upravičenca bistveno poslabšal, bi lahko zaprosil za nov izračun.

upokojenci
Žiga Živulović/BOBO

Enkratna vloga varstvenega dodatka

Vloge za varstveni dodatek bi upravičenci odslej oddali le enkrat. Za tem bi jo pristojni Center za socialno delo podaljševal po uradni dolžnosti. Prav tako bi država upravičencem, ki prejemajo denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, krila popolno zdravstveno oskrbo.

Kot je še poročal Radio Slovenija, bi se po sprejetju predloga denarna socialna pomoč, v primeru ko otroci ne obiskujejo osnovne šole ali v primeru dolga do javnih gospodarskih družb, obvezno izplačala v naravi in ne v denarju. Slednje bi veljalo tri mesece.

Spremembe se obetajo tudi na področju otroškega dodatka. In sicer bi se v primeru, ko otrok ne obiskuje osnovne šole, izplačilo v denarju prekinilo za tri mesece. Namesto denarnega izplačila predlagajo izplačilo v naravi, kar pomeni, da bi država plača položnice, šolske potrebščine ali nova oblačila za otroka. Po treh mesecih neizplačil bi se otroški dodatek nato ponovno izplačal.

V primeru, da otrok ne obiskuje srednje šole, pa bi se otroški dodatek v primeru sprejetja predloga zmanjšal za tretjino.

Podrobnosti predloga bo na petkovi novinarski konferenci predstavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  Janez Cigler Kralj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!