Obilne padavine oklestile pridelek: “Res je slabo, imel bom 65-odstotni izpad”

Slovenija 06. Dec 202317:38 0 komentarjev
bela repa
Foto: PROFIMEDIA

Ljubitelji kisle repe so imeli letos kar 'kisle' obraze pri iskanju te zelenjave na trgovskih policah. Vzrok? Sezona je bila zaradi obilnega dežja slabša, kmet iz Kranja pa za N1 pripoveduje, da bo imel 65-odstotni izpad. "Ne vem, res je slabo, a ne preostane nam drugega, kot da gremo naprej," je povedal. Poleg vremenskih nevšečnosti kmetijski svetovalci opažajo še, da se vse manj kmetov odloča za sajenje repe.

V hladnejših mesecih se na naših jedilnikih vsake toliko znajdejo jedi iz kisle repe, a jo je bilo to sezono težko najti na trgovskih policah. Vzrok tiči v neugodnem vremenu – obilne padavine so namreč oklestile pridelek, je za N1 povedal kmet Janez Zupanec iz Voglja blizu Šenčurja pri Kranju.

Zupanec je letos repi namenil kar 12 hektarjev zemlje, a je pridelek pičel. Ocenjuje, da bo imel 65-odstotni izpad. “Ne vem, res je slabo, a ne preostane nam drugega, kot da gremo naprej,” je dodal. “Letos je bil dež na dež, lani pa suša. Zdi se mi, da je lanski pridelek bil še nekoliko slabši od letošnjega, a takrat je bilo še nekaj zalog iz leta prej,” je pojasnil. Letos zalog ni, repa je tudi bolj drobna, zato imajo pri obdelavi še več dela, je pojasnil in v isti sapi dodal, da bo repo prodajal po višjih cenah. Za koliko se bo podražila pa je odvisno od embalaže, je povedal.

Slabšo sezono opažajo tudi v Eti Kamnik. “V boljših sezonah predelamo 300 ton, lanska in letošnja pa sta slabši. Po trenutnih ocenah bomo na trg poslali približno tretjino manj kisle repe kot običajno,” so za N1 pojasnili v prehrambnem podjetju. Letos so jo na trg poslali decembra, kar je nekoliko pozneje kot običajno.

Njihove dobave so dejansko zmanjšane zaradi dveh slabih zaporednih sezon, kar se pozna na trgovskih policah, so ocenili. “Prej skoraj celo desetletje ni bilo slabih vremenskih razmer za repo, vendar sta zdaj prišli dve sezoni ena za drugo, kar je zmanjšalo zaloge in povzročilo, da manko zaznajo končni potrošniki, kar se pri količinah, ki jih predelujemo običajno, ne zgodi,” so pojasnili v Eti Kamnik in dodali, da so v preteklosti imeli predvsem druge težave – viške repe.

Kako poteka kisanje repe?

“Kisanje traja med tremi in štirimi tedni, potem je treba kadi za kisanje izprazniti, oprati, ponovno naribati plodove, skisano repo pa pasterizirati oziroma spakirati surovo fermentirano repo v vrečke. Proces mora usklajeno teči ves čas,” so še pojasnili v Eti Kamnik.

Vse manj kmetov se odloča za sajenje repe

Da so imeli kmetovalci precejšnje težave, pravijo tudi svetovalci na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Repa je strniščni posevek, pogosto se seje po spravilu žit, a je bil letos žetev močno motena zaradi dežja, zato marsikje ni bilo možno pravočasno pripraviti površin in repe posejati, so pojasnili.

“Zaradi padavin je bil marsikje tudi vznik izredno slab, nekateri posevki niso vzniknili in setve je bilo treba ponoviti. Tudi med rastjo repe je bilo veliko padavin, kar je povzročilo slabšo rast in debeljenje korenov ter posledično manj pridelkov,” so pojasnili na KGZS. Zaradi ugodnih temperatur se je repa oktobra in v začetku novembra na njivah še debelila, zato so kmetje počakali z obiranjem. Spet je sledilo deževje, tako kmetje s stroji zaradi razmočenosti niso mogli na njive, da bi repo pobrali, tudi to pa je vplivalo na zakasnitev, so dodali.

bela repa
Foto: PROFIMEDIA

Poleg vremenskih nevšečnosti kmetijski svetovalci opažajo, da se vse manj kmetov odloča za sajenje repe. “Zlasti manjši pridelovalci opuščajo pridelavo, ker nimajo delovne sile za pobiranje.” Po navedbah KGZS je k temu pripomogla tudi ukinitev izplačil “proizvodno vezanih podpor za zelenjadnice, ki so bila stimulativna tudi za setev naknadnih posevkov zelenjadnic.

A na KGZS ocenjujejo, da je letošnja sezona oklestila večino pridelkov. Zaradi poplav in neurij pa so vse pogostejše težave z boleznimi, večja je bila tudi zapleveljenost posevkov, kar prav tako vpliva na količino in kakovost pridelkov. Bolezni pa se pojavljajo tudi pri skladiščenju.

Na vprašanje, ali so imeli letos težave z dobavo kisle repe, konkretno v Sparu niso odgovorili. Dodali so, da je bila v njihovih trgovinah kisla repa na voljo od 2. novembra. Iz Mercatorja pa so sporočili, da se je letošnja sezona zamaknila za približno dva tedna, a dobave zdaj tečejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!