Val ostrih odzivov po nedopustni objavi podmladka avstrijskih Svobodnjakov

Slovenija 09. Feb 202318:46 > 22:12
Nestrpnost nad slovensko manjšino v Avstriji
Twitter/@fbieber

Podmladek avstrijske svobodnjaške stranke je na družbenih omrežjih v nedavni objavi s protislovensko vsebino pozval k ustavitvi "slovenizacije". Zapis so obsodili v političnih strankah SDS in SD, prav tako je zunanje ministrstvo vsebino označilo za "nedopusten izraz nestrpnosti do slovenske narodne skupnosti" ter napovedalo, da bo zaradi omenjenega incidenta na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZZ) je v četrtek preko slovenskega veleposlaništva v Avstriji avstrijskemu zunanjemu ministrstvu posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih.

Podmladek FJK (Freiheitlich Jugend Kärnten; Svobodnjaška koroška mladina, op. a.) je na sedaj že umaknjeni fotografiji zapisal, da je mogoče z neizvolitvijo oziroma odstavitvijo avstrijskih socialdemokratov ustaviti “slovenizacijo Korošcev”, dodali pa so še prečrtan napis “Koroška”.

Ostremu odzivu predsednika stranke SDS Janeza Janše je sledil še uraden odziv stranke ter nadalje tudi stranke SD in MZZ.

Slednje je nad zapisom izrazilo zaskrbljenost in Avstriji poslalo verbalno noto ter napovedalo, da bo zaradi omenjenega incidenta na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. Obenem ministrstvo Avstrijo poziva k polnemu uresničitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe, ki določa enakopravno obravnavo pripadnikov narodnih manjšin v Avstriji.

“Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške. Slovenija pričakuje, da bodo deželne in zvezne oblasti Republike Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem,” so sporočili z MZZ in dodali, da bi morali tako slovenska kot avstrijska stran narediti vse v korist sožitja in medsebojnega razumevanja na avstrijskem Koroškem ter za preseganje zgodovinskih delitev.

V SDS so nad zapisom izrazili ogorčenje in “takšen napad na slovenski jezik in kulturo” obsodili. “Pozivanje k nestrpnosti, netenje sovraštva in hujskaštvo je v Evropi 21. stoletja nedopustno in nesprejemljivo,” so še komentirali v stranki.

“Socialni demokrati ne bomo le mirno opazovali ponovnega vzpona skrajno desnega nacionalizma in napadov na Slovenke in Slovence v Avstriji, ali kjerkoli drugod v zamejstvu. Nasprotno, prioritetno bomo spremljali situaciji in uporabili vsa politično legitimna sredstva, da zaščitimo dostojanstvo, človekove pravice in avtohtono slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem,” pa so se odzvali v SD.

Tudi v pomladku Nove Slovenije so osupli nad izjavo in jo najostreje obsojajo. “Izjemno zaskrbljujoče je, da se podmladku avstrijske svobodnjaške stranke takšna objava zdi ustrezna za nabiranje političnih točk. Takšni pozivi so nesprejemljivi v demokratični republiki Avstriji, ki je ugledna članica mednarodne skupnosti,” so med drugim zapisali v Mladi Sloveniji in avstrijski pomladek pozvali, naj “nemudoma umaknejo zavržno objavo in vse promocijske aktivnosti, ki so povezane z njo, ter da v prihodnje s svojim političnim nagovarjanjem ne netijo sovraštva proti koroškim Slovencem ali kateri drugi manjšini oziroma etnični skupini”.

Odzvala se je tudi evroposlanka Romana Tomc, ki je dejala, da gre za povsem nedopusten napad in da bi se morala FPÖ distancirati “od te nesprejemljive sovražnosti svoje mladinske organizacije”.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je v izjavi za javnost že v torek zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ, v tem primeru koroški podmladek svobodnjakov, “skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta bila vselej del koroške identitete”.

Minister Arčon: “Zaskrbljujoče je, da jih izrekajo ravno mladi”

Zunanje ministrstvo je Avstriji posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ na družbenem omrežju Instagram in na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji.

“Objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem,” so sporočili z ministrstva.

“Pozdravljam odziv MZZ. Pomembno je, da je Slovenija dosledna v zaščiti pravic slovenske narodne skupnosti na Koroškem ter da se odločno odzove na pojave, ki so protievropski, in nas namesto v prihodnost obračajo v preteklost. Še posebej zaskrbljujoče je, da protislovenska gesla izrekajo prav mladi, od katerih bi pričakovali, da imajo odprte poglede in razumejo, kako raznolikost bogati EU,” se je odzval minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.