Objavljen bo nov razpis za generalnega direktorja RTVS – kaj je v ozadju?

Slovenija 28. Feb 202218:12 > 18:35 3 komentarji
generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Programski svet RTV Slovenija je sklenil, da bo objavil nov razpis za generalnega direktorja javne radiotelevizije. Ker sedanji generalni direktor Andrej Grah Whatmough ostaja na tem položaju, so se nekateri programski svetniki spraševali, ali bi lahko RTVS imela kar dva generalna direktorja.

Programski svetniki so na današnji izredni seji z 21 glasovi za in tremi proti podprli predlog prvega moža javne radiotelevizije Andreja Graha Whatmougha, da se objavi nov javni razpis za delovno mesto generalnega direktorja RTVS. Potrebo po razpisu je Grah Whatmough v pismu, ki ga je pred tednom dni poslal programskim svetnikom, utemeljeval z besedami, da ima v načrtu finančno prestrukturiranje ter kadrovsko in posledično programsko preoblikovanje medijskega zavoda, ki je največji kulturni zavod nacionalnega pomena.

“Informativni program bo doživel izjemno programsko nadgradnjo, ki ji še nismo bili priča. Poleg programskih sprememb nas čakajo tudi finančni izzivi, to so zlasti spodbujanje upokojevanja zaposlenih, iskanje in pridobivanje dodatnih virov prihodkov, ki bi omilili negativno poslovanje zavoda …,” je v pismu poudaril Grah Whatmough. Ob tem je tudi izpostavil, da se je konec januarja bistveno spremenila sestava programskega sveta – novih je kar 21 od 29 svetnikov.

Na današnji seji je Grah Whatmough napovedal, da bo ponovno kandidiral za generalnega direktorja, in sicer s programom, ki bo “prav tako ambiciozen”, kot je bil njegov program ob prvi kandidaturi pred letom dni. V pismu programskim svetnikom je še zapisal, da se zaveda možnosti, da bodo svetniki po predstavitvi programov z glasovanjem podprli in izbrali drugega kandidata. “A ker so pred nami res pomembni projekti in odločitve, kjer bom skupaj s svojo ekipo potreboval vašo podporo in pomoč, drugačne odločitve nisem mogel sprejeti,” je navedel.

Bi lahko prišlo do situacije, da bi RTVS imela dva generalna direktorja?

Čeprav so se programski svetniki danes odločili za nov razpis za generalnega direktorja RTVS, pa Grah Whatmough s te funkcije ni odstopil. To je nekatere svetnike začudilo. Spraševali so se, ali bi lahko v primeru, če sedanji generalni direktor ne bo odstopil, programski svetniki  pa bodo na to mesto  izvolili drugega kandidata, na čelu RTVS imeli kar dva človeka. Odgovor zunanjega odvetnika javnega zavoda Janija Sorška se je glasil, da dva generalna direktorja ne moreta biti,  več pa ni pojasnil.

Igor Kadunc
Borut Živulović/BOBO

Ob nenavadni najavi preverjanja zaupanja so se med zaposlenimi in tudi v delu programskih svetnikov pojavile različne razlage. Nekateri so prepričani, da se želi Grah Whatmough s ponovnim imenovanjem utrditi na čelu javne radiotelevizije in se izogniti sodbi delovnega sodišča, če ta ne bi bila v njegovo korist. Kot je znano, se je namreč njegov predhodnik Igor Kadunc na sodišče obrnil, ker je prepričan, da Grah Whatmough ni izpolnjeval enega ključnih pogojev iz razpisa za izbiro kandidata pred letom dni, to je tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. V prid tezi, da je poteza Grah Whatmougha povezana s tožbo, govori besedilo predloga novega razpisa za generalnega direktorja RTVS, ki so ga na današnji seji potrdili programski svetniki. V njem je namreč spremenjena prav zahteva glede izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov. Ta pogoj je sicer še vedno naveden, izpadlo pa je, da morajo izkušnje z vodenjem večjih organizacijskih sistemov trajati tri leta.

Da je predlog Grah Whatmougha povezan prav s postopkom, ki teče na sodišču, je v današnji razpravi na seji programskega sveta ocenil svetnik Slavko Splichal. Zakaj so se spremenili pogoji v razpisni dokumentaciji, je zanimalo tudi Roberta Pajka. Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič je odgovoril, da se je za omilitev pogoja v predlogu javnega razpisa odločil, da bi dobili “čim širši nabor kandidatov”. Nekateri navzoči pa so kot pravilno ocenili rešitev, po kateri bi dobili generalnega direktorja “s čistim mandatom in brez preteklih tožb”.

Alen Milavec/BOBO

Očitno pa v smer čim širšega nabora kandidatov ne gredo kratki roki, ki so jih določili za izbiro novega generalnega direktorja. Velika večina programskih svetnikov se je namreč strinjala, da se razpis zaključi že 9. marca, programski svet pa novega generalnega direktorja izbere na seji 17. marca. Po besedah Ivana Štuheca v preteklosti kakšne gneče za vodenje javne radiotelevizije ni bilo. “Po vsej verjetnosti bo Grah Whatmough še enkrat dobil mandat. Če si bo pa kdo zelo zaželel mesto generalnega direktorja, pa tudi  lahko pravočasno pripravi program,” je ocenil Štuhec.

V preteklih dneh se je sicer omenjalo tudi možnost, da v ozadju Grah Whatmoughove napovedi preverjanja podpore tiči želja premierja Janez Janša in njegovega kroga, da se postavi novega generalnega direktorja RTVS. V SDS naj bi namreč prevladovala ocena, da so kadrovske in programske spremembe na javni radioteleviziji pod sedanjim vodstvom prepočasne in premalo odločne. Po tej razlagi si vodilni predstavniki SDS na čelu RTVS želijo osebo, ki bo zagotovila še bolj brezkompromisen obračun z novinarji in oddajami, ki vladajočim niso po volji.

Programski svet, v katerem so po januarskih zamenjavah v veliki večini podporniki sedanjih vladajočih, je sicer danes zavrnil predlog, da bi bil v komisiji za izvedbo razpisnega postopka tudi predstavnik zaposlenih Gregor Drnovšek. Za to so navajali dva razloga. Prvi je bil, da so zaposleni odvisni od generalnega direktorja RTVS, kar da bi lahko ogrozilo neodvisnost komisije. Kot drugi razlog pa so izpostavljali, da je Drnovšek postavljal nekatera vprašanja glede izvedbe postopka izbire generalnega direktorja – zanimalo ga je, ali bi lahko prišlo do situacije, da bi RTVS imel dva generalna direktorja hkrati – kar da bi lahko pripeljalo do videza pristranskosti.

Ziga Zivulovic jr./Bobo

Kot razlog, da je z izpeljavo postopka izbire generalnega direktorja RTV treba pohiteti, so navzoči na današnji seji  programskega sveta navajali tudi skorajšnji zaključek dveh drugih razpisov. Danes opolnoči se  namreč izteče razpis za direktorja Televizije Slovenija. S tega mesta je Grah Whatmough lani poleti razrešil Natalijo Gorščak, od septembra dalje pa je v. d. direktorja javne televizije Valentin Areh.

Prav tako se opolnoči izteče razpis za odgovornega urednika informativnega programa TVS. Oktobra lani je s tega mesta odstopila Manica Janežič Ambrožič, ki se ni strinjala s krčenjem informativnega programa in s prestavitvijo številnih oddaj na drugi televizijski program. Vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa je postala Jadranka Rebernik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje