Oče umrle 20-letnice: Hotela si je kupiti svobodo

Koronavirus 29. Sep 202114:29 > 14:41 10 komentarjev

"Ko prideš na cepilno mesto, koga opozorijo na to, da se ne smeš cepiti z Janssenom, če si mlajši od 50 oziroma 40 let? Nobenega. Samo številke so," je povedal oče 20-letnice, za katero sumijo, da je umrla zaradi zapletov po cepljenju. 

Oče 20-letnice, za katero obstaja sum, da je umrla po zapletu s cepljenjem z vektorskim cepivom podjetja Janssen, je na današnjem shodu nasprotnikov vladnih ukrepov pred zbrano množico dejal, da si je hčerka s cepljenjem “želela kupiti svobodo”.

Cepila se je 16. septembra s cepivom Janssen. “Da ne bo več omejena,” je povedal na protestih pred parlamentom. “Ko prideš na cepilno mesto, koga opozorijo na to, da se ne smeš cepiti z Janssenom, če si mlajši od 50 oziroma 40 let? Nobenega. Samo številke so. Govorijo o odstotkih,” je povedal. “Moja Katja ni bila odstotek, ona je bila Katja, moja Katja,” je dodal.

Pogoj PCT izpolnjen takoj po cepljenju

Potem ko je vlada uvedla razširjen pogoj PCT z odlokom, ki je začel veljati 15. septembra, je spodbudila cepljenje. Številni so se odločili za cepivo Janssen, saj je potreben le en odmerek, hkrati pa je odlok napisan tako, da potrdilo PCT dobiš takoj po cepljenju s tem vektorskim cepivom. Po cepljenju z mRNK cepivi pa se to zgodi šele po drugem odmerku. Torej morajo ljudje en mesec čakati, da gredo s tem lahko kamorkoli, da izpolnjujejo pogoj PCT.

Vodjo strokovne skupine za cepljenje Bojano Beović smo vprašali, ali je bilo tako priporočilo strokovne skupine. Odgovorila je, da je ozko strokovno gledano človek pravzaprav zaščiten šele določen čas po polnem cepljenju. “Tako da strokovna skupina seveda ni priporočila, da je že takoj po cepljenju možen, veljaven pogoj PCT. Ker v tistem trenutku oseba še ni ustrezno cepljena,” je dejala. Po besedah Beović bi torej, če bi sledili stroki, morali tudi po cepivu Janssen počakati 14 dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje