Od čebele do karantene, od wuhobrana do drečke – katera pa bo letos beseda leta?

Slovenija 18. Dec 202121:06 0 komentarjev
ZD Ljubljana: Cepljenje proti covidu-19
Borut Živulović/ Bobo

Od čebele do karantene, od wuhobrana do drečke. ZRC SAZU ob koncu leta izvede izbor besede, ki je najbolj zaznamovala iztekajoče se leto. Besedo, ki ilustrira dogajanje in spremembe v družbi. Besedo, ki se je to leto še posebej velikokrat slišala. Katera bo letos? Beseda, ki ima letos drugačen pomen, kot ga je imela lani. Beseda, ki bo čez desetletja v spomin priklicala leto 2021. Izbor finalistk še ni zaključen, a znanih je že nekaj predlogov, ki so se najpogosteje znašli v nabiralniku komisije.

Lansko leto so najbolj zaznamovale besede, povezane z epidemijo koronavirusa. Beseda leta je na koncu postala karantena, najboljša novotvorjenka pa je postala beseda wuhobran. Gre za poseben pas, ki na zadnjem delu glave drži elastike obrazne maske in tako “ščiti” ušesa. Predepidemijsko leto 2019 je najbolj zaznamovala beseda podnebje. Beseda leta 2018 je postala čebela, novotvorjenka tega leta pa drečka.

Komisija pa je na spletni strani že razkrila nekaj predlogov besed, ki so po mnenju Slovencev in Slovenk najbolj zaznamovale letošnje leto.

Pričakovano jih je precej povezanih z epidemijo in cepljenjem. Tako so se na seznamu predlaganih besed za besedo letošnjega leta že znašle: PCT, precepljenost, poživitveni odmerek, sledilnik, strategija cepljenja in viala. Prav tako je po mnenju Slovencev letošnje leto močno zaznamovala problematika duševnega zdravja, zato so predlagali tudi to besedno zvezo.

Med aktualnim družbenim in političnim dogajanjem pa so se prebivalci očitno spomnili na izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa ob protestih na dan državnosti in za besedo leta predlagali tudi besedo biseri. Izpostavili so tudi referendum o zakonu o vodah, na katerem je proti zakonu glasovalo kar 87 odstotkov volilcev. Za besedi leta so namreč predlagali tudi besedi referendum in voda. Med predlogi se je večkrat pojavila tudi besedna zveza sadni jogurt. S tem predlogom so očitno spomnili na tvit poslanke SDS Mojce Škrinjar, da so navadni državljani med leti 1980 in 1991 težko dobili sadni jogurt. Med letošnjimi predlogi se pojavlja tudi janšizem.

A pri teh besedah še ne gre za finalistke izbora. Predloge Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) zbira do 22. decembra. Posredujete jih lahko tudi na elektronski naslov [email protected]Enajst finalistk bodo nato ponudili na spletnem glasovanju. Če bo bera primerna, bo komisija med predlogi izbrala tudi najbolj obetavno novotvorjenko ali neologizem – čisto nov izraz, ki morda še išče svoj prostor v rabi, a ima vse pogoje, da postane polnokrvna beseda. Glas za eno od besed bo mogoče oddati med 3. in 12. januarjem. Besedo leta pa bodo razglasili 12. januarja ob 12. uri.

Že tretje leto vzporedno v organizaciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije poteka tudi izbor kretnje leta. Tudi zmagovalno kretnjo bodo razglasili 12. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!